今日去希慎广场揾食,发现有间主打高蛋白质低卡嘅夏威夷盖饭,佢哋有几款signature bowl,每款都各自有自己嘅特式。但我哋唔想试signature bowl嘅预设配搭,所以拣咗自选风味碗,所有材料和酱料都可以自选,完全没有任何限制。🍚 自选风味碗 拣咗三文鱼 + 寿司饭和沙律菜 + 青瓜 + 栗米 +紫洋葱 + 牛油果 + 三文鱼子 (配蜜糖香草汁)👉🏻 三文鱼刺身切到大大粒,够晒肥美,配合埋爽脆嘅青瓜、清甜嘅栗米、有点辛辣嘅紫洋葱、重有超大旧嘅牛油果和甜美嘅三文鱼子,还有大量嘅指定调味料 (包括紫菜丝、芝麻、木鱼丝、果仁、辣椒碎、脆蒜片)配合埋香甜嘅蜜糖香草酱汁,令到整碗饭都充满层次感,每啖饭都好脆口同有鲜甜嘅口感,而我选咗蜜糖香草汁,味道当然够晒清甜。🍹 双柠梳打 柠檬的酸爽味与梳打水的气泡感相结合,带来清新而爽口的味觉。

🍚 自选风味碗

🍹 双柠梳打
柠檬的酸爽味与梳打水的气泡感相结合,带来清新而爽口的味觉。

2024-08-08