2024-05-25
难得今日星期二闲日放假,落雨都特登揸车同朋友入屯门试试呢间新墟咖啡。餐厅位于村屋,周围唔见有泊车咪表位,好彩当日落大雨,冇人出嚟抄牌👮🏽♀️我哋喺餐厅坐低,见到好多人都系揸车入嚟买外卖。柠檬蟹肉蟹膏意大利粉有惊喜✨($118)因呢间舖头好似招牌菜系猪柳强班戟😂❓餐厅提供嘅蟹肉好食到,令我同友人一度怀疑唔系罐头蟹肉(最后冇向职员Fact check)柠檬配蟹肉呢一个组合不嬲都好稳阵,蟹肉份量适中,可惜明显蟹膏欠缺,令意粉欠缺蟹油香,值得赞嘅系意大利粉食落烟靭有弹性,如果柠檬香再出啲会更好。Groot BB (All Day Breakfast) ($103)味道方面,炒蛋、芝士焗杏鲍菇、小蕃茄正常发挥,但份量略少,2片三文鱼需另加$15。牛油果沾到黑醋汁,外表睇落令我哋觉得个牛油果太老太熟,餐牌标榜酸种面包,但其实黑麦味重啲,食得出冇乜酸种,似Outback steakhouse面包,加咗芝士同香草点缀一下,令口感冇咁干身。其实仲叫咗杯热latte,拉花几靓嘅,但又系重奶,冇乜咖啡香,又等咗好耐先嚟到,太肚饿所以冇影到🥹总括而言,呢间都系行打卡cafe路线,全部野食嘢饮,真系试一次就够😋
柠檬蟹肉蟹膏意大利粉有惊喜✨($118)
因呢间舖头好似招牌菜系猪柳强班戟😂❓
总括而言,呢间都系行打卡cafe路线,全部野食嘢饮,真系试一次就够😋 餐厅只收现金,同FPS,餐具自取,唔收加1。