2017-10-20
男人话佢之前都同事食过一间西餐厅唔错,叫我去接佢收工就带我去食,虽然又要等价交换,但系有美食点都系值得嘅餐厅位于巧明街,距离地铁站只系需要几分钟路程, 10分方便餐厅装修风格沿路一贯西餐厅嘅传统,灯光昏暗,每张餐枱上面有点着左嘅蜡烛,有点浪漫嘅感觉,10分适合情侣烛光晚餐。餐牌选择唔算好多,但系只要你叫任何饭,意粉,主菜,都可以加$48转做餐,而餐会跟餐汤,甜品,茶或咖啡,唔使限住晒一定要叫set dinner。带子海胆汤($42)饮落有啲似忌廉汤,但饮真d你会发现汤内面有淡淡的海胆味,因为海胆已经融入左个汤!而且汤入面仲有有带子粒, 10分鲜甜味美!低温慢煮三文鱼($108)一上枱,摆盘已经10分吸引人,餐厅仲用心到摆上干冰令三文鱼上枱时呈现喷烟嘅状况。三文鱼用低温慢煮嘅技术用40度慢煮12小时,令到三文鱼入面10分juicy,呈现半熟状态,嫩滑无比,一切三文鱼仲会有动L效果,令人食指大动。酥皮焗酿鹅肝酱纽西兰羊扒($188)酥皮包羊来焗我都系第一次见,一切开酥皮冇俾羊扒整到淋晒,仍旧酥脆无比。入面嘅鹅肝酱配上羊扒超级夹,而羊扒既生熟度控制得啱啱好,内面还带有淡淡嘅粉红色,而且羊扒一
餐厅位于巧明街,距离地铁站只系需要几分钟路程, 10分方便
带子海胆汤($42)
低温慢煮三文鱼($108)
酥皮焗酿鹅肝酱纽西兰羊扒($188)
酥皮包羊来焗我都系第一次见,一切开酥皮冇俾羊扒整到淋晒,仍旧酥脆无比。入面嘅鹅肝酱配上羊扒超级夹,而羊扒既生熟度控制得啱啱好,内面还带有淡淡嘅粉红色,而且羊扒一啲都唔膻,而个鹅肝酱亦成功带出咗羊扒嘅鲜味
柠檬慕斯蛋糕
食完一啲比较油腻嘅嘢,最后甜品系柠檬慕丝蛋糕,睇得出餐厅嘅用心。柠檬蛋糕清新,微酸。而慕斯出乎意料既滑,呢个甜品令人有惊艶既感觉。
最后饮返杯餐茶,感觉完美