2022-05-03 929 浏览
传说🧚🏻‍♂️英文字母有r嘅月份,就系食蚝嘅季节🦪 抓住r字月份的尾巴,今次会介绍近期几钟意嘅元朗食蚝餐厅💁🏻‍♀️Oyster Season🍽4月嚟咗食2次😋饮食记录:首先介绍生蚝,据了解,星期二同星期六食蚝最新鲜,因为啲蚝星期一/星期五上机,星期二/星期六落机,晏就12-1点就会送到餐厅😍第一次嚟撞啱星期二,晚市禁堂食,午餐食最新鲜呀😍第二次嚟系第一个解封晚市堂食嘅开心星期五,啲蚝就俾人食哂得返一款啦😭饮食次序:❶ Regal No.1/ France 🥈生蚝肉质爽口唔会太腍,带海水咸味🌊❷ Sentinelles No.0/ France 🥇生蚝肉质creamy,非常鲜甜又带海水味🤤❸ 令和怪物/ 日本生蚝非常肥厚大只,金属味非常重,我咬咗边边一小啖已经顶唔顺,转交俾男朋友☠️④ 第2次嚟食得返Lambert No. 0/ France🦪都好味嘅,好肥美,矿物味都好浓郁,但唔够Sentinelles No.0鲜甜(擒擒声食咗无影相😇)餐厅特调用嚟点生蚝嘅鸡尾酱(蓝色𠮶碟)劲惹味!但生蚝自身嘅味道已非常足够,滴几滴柠檬汁已经好正😋但建议灵活运用碟鸡尾酱,嗌份薯条点🤤🤤🤤黑松露酱薯条粗薯条

饮食记录:

生蚝

饮食次序:

❶ Regal No.1/ France 🥈
Regal No.1

生蚝肉质爽口唔会太腍,带海水咸味🌊

❷ Sentinelles No.0/ France 🥇
Sentinelles No.0

生蚝肉质creamy,非常鲜甜又带海水味🤤

❸ 令和怪物/ 日本
令和怪物

餐厅特调用嚟点生蚝嘅鸡尾酱(蓝色𠮶碟)劲惹味!
生蚝酱汁

黑松露酱薯条

粗薯条嘅粗度拿练得好好,唔会太粗或粗得嚟太扁地影响口感(份量都唔少)。
黑松露酱薯条
而且炸得外微脆内软熟,热辣辣送上,好味道😋特调嘅黑松露酱都好味🖤但碟鸡尾酱实在太出色(嚟多份薯条吖唔该❤️)

除咗生蚝,餐厅嘅刺身都唔错,可惜第2次带埋班朋友嚟𠮶阵,刺身种类唔多,得返珍宝北海道带子刺身,同1只scampi😅唯有5饼2鱼分咗佢😅😅

珍宝北海道带子刺身

带子非常鲜甜😋肉质丰厚嫩滑🤤解冻方面做得几好,好似啱啱喺海捞上嚟🌊

纽西兰小龙虾
(擒擒声食咗无相为证)

除咗刺身,餐厅其他食物都有惊喜😋🍝由于擒擒声食咗,有啲无相,有机会补返😋等唔切嘅朋友可以自己去试试😋

蒜汁榄油意粉

意粉煮得刚刚好al dente🍝意粉菜式看似普通,但味道非常丰富,蚬肉鲜甜,碎上肉质仍算饱满👍🏻;蒜粒惹味开胃;特别嘅系配料仲有秋葵粒同红椒丝,捞埋意粉食,口感丰富又带微微香辣感觉🤤❤️

龙虾汁大虾意粉
龙虾汁大虾意粉

意粉略嫌煮得唔腍咗少少,胜在龙虾汁煮得好入味

秘鲁辣酱煮海鲜
以为个汁会好辣,但只系微微带香辣,啱哂食开bb辣嘅我😻惊喜嘅系,呢啲煮埋一煲又有调味嘅海鲜(记忆中有鱼、带子、青口、虾),肉质都新鲜😋

西班牙黑毛猪架
黑毛猪架应该有慢煮过再香煎厚切上碟🍽肉质鲜嫩多汁😋

凯撒沙律
罗马生菜非常新鲜爽口🥗

晚饭有甜品作结感觉才完整🤍 Vanilla ice cream topped with sherry wine

2022-05-03
生蚝