2020-03-06 1216 浏览
呢间糖水舖已经开咗一段时间,bookmark咗好耐,终于有时间去食。佢主打芋圆,menu上面有好多唔同配料嘅配搭,我拣咗自选冰(芋圆+地瓜圆+粉粿+芋头)😋 一拎上手就知好足料,底层放咗碎冰,上面铺满配料,芋圆地瓜圆夹夹埋埋都超过都十几粒,另外有三旧芋头同埋四大旧粉粿,算系抵食👍🏻芋圆同地瓜圆偏大粒,口感实净弹牙,食得出微微原材料嘅味道; 粉粿滑溜烟韧,甜甜地,同我喺台湾食到嘅一样; 芋头亦都煲得够淋而又未至于粉烂,保持质感。 但可惜成碗野对我嚟讲实在太甜,芋圆地瓜圆本身浸紧系糖水入面,令天然材料嘅香味都被盖过,芋头亦都落咗太多糖,令到佢甜得好犀利。虽然我已经叫咗走糖水同少炼奶,但仍然过甜,连碎冰都减低唔到甜度😢 除非你系蚂蚁人,如果唔系要慎选!