成日食泰国菜,但大多泰国餐厅都比较贴地,好少会同Chill扯上关系。而呢间位于铜锣湾嘅楼上泰国餐厅就比较特别,除左可以一尝泰国美食外,都好岩收工同朋友饮返杯,放松一下。黄咖喱喇沙牛腩 配薄饼 $184炸虾混墨鱼饼 $94Thaijito $88Phuket Viva $88呢度嘅咖哩好似好受欢迎,所以我同朋友嗌左份黄咖喱喇沙牛腩黎试下。原来每份咖喱都配有四小件薄饼,我地唔知头唔知路仲额外叫多左份薄饼添🤣🤣虽然薄饼比较细份,但咖哩就比想像中大份,好似食极都仲有好多肉咁🤣🤣份咖喱辣辣地,都几惹味,单食我就嫌佢重口味左啲,不过拎黎配薄饼就岩岩好喇*ฺ(*´◡`)加埋其他野食,呢个份量已经好够食!佢嘅炸虾混墨鱼饼都几好味🦑🦐,虽然呢道系好多泰国餐厅常见嘅菜式,但佢胜在上到黎影左阵相都仲keep到够热够脆,再配上酸辣酱,做餐前小食就岩晒!但其实我最中意嘅都系佢嘅Cocktails🤣🤣🤣每杯嘅名都加入左啲泰国元素,例如Mojito就变左Thaijito🍹清新得黎又有啲荔枝嘅甜味ヽ(•̀ω•́ )ゝ✧对于想试下特别口味嘅人,我就好推荐Phuket Viva!佢以红酒作base,再配以青柠同橙汁作中和,一开

黄咖喱喇沙牛腩 配薄饼 $184
炸虾混墨鱼饼 $94
Thaijito $88
Phuket Viva $88

但其实我最中意嘅都系佢嘅Cocktails🤣🤣🤣每杯嘅名都加入左啲泰国元素,例如Mojito就变左Thaijito🍹清新得黎又有啲荔枝嘅甜味ヽ(•̀ω•́ )ゝ✧对于想试下特别口味嘅人,我就好推荐Phuket Viva!佢以红酒作base,再配以青柠同橙汁作中和,一开始想像唔到呢啲味加埋会点,点知好好饮!唔会过甜,恰到好处🤓

但当晚留意到餐厅明显人手不足,导致上菜同点餐都要等待较长嘅时间。除此之外,我觉得佢系一个好适合同朋友聚会嘅地方。🤔如果你今日一心想食泰菜,当然仲有好多其他选择啦~但如果你更想有个舒适嘅环境同朋友倾下计chill一chill嘅话,SAYAM Thai/Bar会系好好嘅选择!

推荐指数 ❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥/5