2024-07-07
生活很忙,但人总要有停落黎嘅时候,比起通宵饮酒,而家更喜欢安静落嚟,感受休闲嘅节奏,感受片刻的宁静,感受无感觉嘅感觉,抽离一下,放松一下。西贡行完山路过见到呢间日系装修、简洁舒适嘅小店,睇到menu啱胃口就入左去。地方唔大,但因为好安静,感觉都舒服。完美 quantify我当刻对宁静的追求🤍黑松露蟹肉沾酱配吐司蟹肉加芝士黑松露酱口感顺口,蟹肉份量多令酱身都比较实净,黑松露酱份量喏喏好,淡淡渗出香味又唔会过分浓烈抢风头。Sourdough就咁食都正!🤤香葱鸭南蛮荞麦面网上唔见太多人提及,但我觉得系非常好食!鲣鱼汁加上京葱香味令风味层次丰富,甜甜咸咁好平衡,配鸭肉系最佳选择!将荞麦面浸入热汤汁,冷面挂汁再放入口,非常满足。简单既配搭但带出复杂嘅层次,一级棒👍🏻无花果铁镬班戟即叫即做嘅铁镬班戟,热辣辣,边位脆脆的,但食落又会有啲烟烟韧韧嘅口感。味道方面,无花果味道较清淡,有少少畀蜜糖盖过咗,不过胜在好香蛋味,远远已经闻得到。呢款班戟尺寸唔算好大,作为下午茶配埋一杯热咖啡就份量刚刚好。😋😋😋
黑松露蟹肉沾酱配吐司
蟹肉加芝士黑松露酱口感顺口,蟹肉份量多令酱身都比较
香葱鸭南蛮荞麦面
无花果铁镬班戟