之前都有听闻过筲箕湾有间可以一次过食到火锅+烧肉嘅餐厅,近排竟然插旗旺角,好似几抵食咁,当然要试试佢。酱料区都算多选择,可以照自己喜好混酱。而饮品区有得意之作,除咗有汽水,仲有爆珠椰果百香果同柑桔青柠檬汁呢类特饮。晚市鸡煲海鲜放题套餐B $308套餐会先奉送一份按人头份量嘅鸡煲同刺身拼盘,所以份量唔会话好多,变相可以留肚食火锅同烧肉。鸡煲嘅鸡件唔算好大件,但酱汁调得几惹味,就算叫唔辣都够入味;由于刺身系赠送嘅,质素要求唔会太高。当中共有6款,包括:三文鱼、北寄贝、荣螺、带子、鱿鱼同赤虾,鲜味有待改善。由于拣咗最贵嘅美国SRF黑毛和牛套餐,所以烧肉同火锅我都叫咗唔少美国SRF黑毛和牛、安格斯肩胛肥牛、澳洲牛舌同黑毛猪腩肉等。黑毛和牛拼盘几靓,不过烧个阵要留意薄切关系会容易烧㶶。当日拣咗潮味沙嗲汤底,送海鲜盛盘一份,当中嘅海鲜都几大件,个人几钟意扁圣子同猪肉酿冬菇,但见有绿色鲍鱼就有啲吓亲。沙嗲汤底值得一赞,渌完基本上都有沙嗲香气,几入味。火锅配料主要试咗响铃、鲜金菇、蜂巢豆腐、鹅肠等;海鲜类就有扁圣子、墨鱼仔、黑松露墨鱼滑、手打虾滑、蟹柳棒、鱼皮饺等;丸类就有叫咗芝士丸、牛肉丸、梅菜猪肉

晚市鸡煲海鲜放题套餐B $308
套餐会先奉送一份按人头份量嘅鸡煲刺身拼盘,所以份量唔会话好多,变相可以留肚食火锅同烧肉。鸡煲嘅鸡件唔算好大件,但酱汁调得几惹味,就算叫唔辣都够入味;由于刺身系赠送嘅,质素要求唔会太高。当中共有6款,包括:三文鱼、北寄贝、荣螺、带子、鱿鱼同赤虾,鲜味有待改善。

火锅配料主要试咗响铃、鲜金菇、蜂巢豆腐、鹅肠等;海鲜类就有扁圣子、墨鱼仔、黑松露墨鱼滑、手打虾滑、蟹柳棒、鱼皮饺等;丸类就有叫咗芝士丸、牛肉丸、梅菜猪肉丸等,当中其实有唔少坊间火锅店少有嘅选择,鱼滑、虾滑都唔错。

小食方面试咗椒盐鸡软骨同薯角,前者以炸蒜爆炒,味道算唔错,如果可以再热啲同份量多啲就更好;后者需要自己烧热先食得,感觉加上调味粉会好啲。

甜品方面都有少少惊喜,除咗有唔少市面少见嘅雪条选择,例如西瓜造型雪条外,仲有唔同口味嘅Movenpick雪糕,推介枫糖合桃同焦糖炖蛋味,两只都唔会过甜。
2022-10-13