2020-01-30 30 浏览
星期五向荔枝角处理完d私人野,肚饿唔知食咩好,就醒起附近宇晴轩商场有间日本餐厅,我几年前向荃湾嘅第间分店都食过,都算几满意,今次就一于再试下。餐厅店面就唔算话太特别,几多位,唔算宽落 不过我自己一支公食就无咩所谓。呢度比较好嘅一点就系食物种类非常之多,餐牌都有3-4张,咩类型嘅日本料理都有,拉面,盖饭,寿司,定食,小食等等应有尽有,我都心大心细唔知点选择好。最尾我就order咗个烧油甘鱼鲛定食同我嘅致爱铁板牛利。个烧油甘鱼鲛定食都真系几丰富,有沙律,蒸蛋,汤,岩晒我呢d咩都想试下嘅吃货,味道都唔错。讲翻个主角烧油甘鱼鲛,我觉得真系好正,佢烧到d皮有少少浓浓,但特别香,调味上只系撒咗小小盐去调味,足以掉晒油甘鱼嘅鲜味。烧呢种整法真系无得顶,锁住晒鱼嘅鲜味,特别系d连住鱼骨嘅裙边味最正,食起身又嫩又多汁,非常满足😋😋😋😋。再讲另一样食物铁板牛利,切得薄身,比较易入味,应该要有嘅爽嫩都做到,叫上少少烧汁就已经非常好食,好香口😋😋😋。总体黎讲,呢间日本餐厅都无令我失望,同我之前向荃湾食嘅感觉差唔多。中意试唔同日本野食嘅朋友可以黎试下,价钱又亲民,都几抵食。