2023-07-19 152 浏览
听闻马鞍山系美食沙漠,今日嚟到发现食肆选择都有好多。喺午市时间见到呢间泰式餐厅门外不断有人排队,好奇心驱使底下我都走去试一试。午市套餐有好多选择,包括炒粉面、汤面、咖喱同埋饭类。我哋叫咗咖喱牛腩饭套餐同埋香茅小猪扒煎蛋饭套餐。咖喱牛腩饭嘅咖喱汁好惹味,送饭一流。牛腩正常发挥,肉质腍身。我𠮶碟咁啱牛筋多个牛腩,喜唔喜欢就因人而异啦。香茅小猪扒肉质松软又冇骨,啱晒老人家同小朋友。味道正常,但香茅味略嫌唔够。猪扒同饭系分开上,汁都系分开上,所以食食吓觉得有啲干。顺带一提套餐嘅饭可选择白饭或油饭。如果拣油饭,可能整体会更加惹味。今餐叫咗泰式冻柠茶。冻柠茶加入青柠汁,味道清新, 十分醒胃。食完重口味嘅嘢再饮番啖真系好爽口。眼见马鞍山泰式餐厅选择唔多,呢度餐牌选择丰富,价钱公道,环境尚算舒适。下次嚟马鞍山想食泰式嘢,我都会再嚟呢度试吓其他食物。