2017-11-23
今日有啲事所以要远赴坚尼地城,一出地铁站已经饿饿地,决定系附近揾间餐厅食近排几钟意食越南菜,咁岩隔离就有间睇落几好既miss saigon,就食你啦一入到去坐低见到个摆位咁靓,即刻影返张相先虽然未到食饭时间,但系入座率都几高一个人,胃空间有限,净系叫左2样野食西贡小姐火车头汤河粉 $105一睇个名就知系招牌菜,虽然一旧水,但真系好大豌,好足料首先试啖汤先,又系一种几特别既味, 味道香浓,饮得出系牛肉汤底黎,而且应该系真村实料,煲左好耐,所以啲牛肉味出哂黎,忍唔住起势咁饮多几啖啲料都几丰富,有生牛肉,牛腩片,牛丸,牛柏叶,牛筋,萝卜等等生牛肉同埋牛丸啲味就最出,不过,萝卜就争咁少少味O但整体黎讲都唔错既芝士牛油果酥炸珍贵软壳蟹米纸卷 $83另外叫左个小食-芝士牛油果酥炸珍贵软壳蟹米纸卷我几钟意牛油果同埋软壳蟹呢个配搭,所以食亲手卷/米纸卷都会拣佢呢个仲要有埋芝士添,成旧放入口岩岩好.味道好新鲜,软壳蟹似系岩岩炸好出黎,仲有酱可以点下,正呀不过一个人食完呢2样之后,实在系太饱啦洛神花茶本来系想叫杯沙冰既,但经理好细心,见我病病地,推介左我试呢杯季节限定系洛神花茶,估唔到越南餐厅都有啲咁养生
一入到去坐低见到个摆位咁靓,即刻影返张相先
虽然未到食饭时间,但系入座率都几高
一个人,胃空间有限,净系叫左2样野食
西贡小姐火车头汤河粉 $105
一睇个名就知系招牌菜,虽然一旧水,但真系好大豌,好足料
芝士牛油果酥炸珍贵软壳蟹米纸卷 $83
另外叫左个小食-芝士牛油果酥炸珍贵软壳蟹米纸卷
不过一个人食完呢2样之后,实在系太饱啦
洛神花茶
一上到枱,热辣辣,听经理讲系岩新鲜煲好既.味道酸酸甜甜,易入口,饭前饮就可胃,饭后饮就消滞,几有谂头
不过最值得赞既系个经理,够细心,见佢全埸周围行同啲客倾计,应该都留到唔少客.唔怪得6点几间餐厅都已经有唔少人气
最后见到佢有啲午餐同埋下午茶餐牌,好似好抵食,可惜我好少过黎坚尼地城.