2017-07-01 153 浏览
「原」字有解作最先嘅意思,如原本、原来,亦有解作最基本,如原始、原料,小弟并非读文科出生,个肚墨水都无半滴。只喺初时听朋友讲话去太子「原艺」食晏,因为花墟就晌太子,以为有家叫「园艺」嘅餐厅,当然喺搞错啦,当得知正名喺「原艺」,英文为Original Art就明白店主做菜嘅路线,绝无故弄「原」虚。走进餐厅,店子非常细,就只有6个吧位,枱局似酒吧,所以,较适合两个人嚟食吓饭。然而,餐厅装修几骨子,尤其地板砖,有种欧陆味道。晌入门口时,已发觉有座巴黎铁塔嘅装饰,言谈间,原来极之后生嘅店主兼大厨喺从法国蓝带学院学成返嚟,厨房设计成半开放式加单边吧位,就喺想同客人有多啲交流。安坐后,发觉背后有几樖小植物,并非普通装饰用,有煮开嘢嘅朋友一睇啲牌仔就知喺啲香草嚟,坚真喺用嚟做菜。讲完环境,就讲讲餐牌,餐牌十分简单,两页纸,一张喺散点菜式(前菜、咸泡芙、串烧),另一张喺午市套餐,我哋嚟都喺以午市套餐为目标,定价$108,包前菜、主菜及饮品,唔收加一,另有汤品及甜品加配优惠。然而,主菜只有3款选择。油封蕃茄先嚟一道简单前菜,油封蕃茄无论睇落、食落都跟意大利嘅干蕃茄好相似,入口有朕油香,蕃茄味好浓郁。黑松
香草植物
油封蕃茄

油封蕃茄
黑松露蘑菇浓汤 +$58

见个是日推介餐牌标示一客浓汤要$88,依家跟餐加$58就可以试到。虽然份量细细,但饮一口就已经感觉到个质素,黑松露嘅幽香好突出,又打得细腻幼滑,喺一道出色嘅浓汤。
黑松露蘑菇浓汤
橄榄油蒜香意大利粉 $108

传统而基本嘅意大利面,最重点嘅口感合格,意粉咬落烟韧无过火情况,经橄榄油洗礼,油润度啱啱好,而且,每口都带蒜香,好平均。不过,以要求多多嘅香港人而言,可能会觉得单调、普通,又会嫌份量少。
大虾黑松露意大利饭 $108

相比个意大利面,依个意大利饭明显就做得精致多啲,唔单话佢啲鲜虾去晒壳仲砌得靓仔又立体,就连饭粒都倒模出嚟衬番个碗。食个意粉都觉得大厨手势扎实,个饭同样出色,饭粒煮得刚好,极有咬口,黑松露亦无落得手松,大虾鲜甜爽弹,成件事都好完美
格雷伯爵茶

无咖啡,小弟就配杯伯爵茶,茶包采用川宁品牌,质素差唔得去边。入口茶香,细味,让人舒畅。
格雷伯爵茶
特调果汁

友人拣咗果汁,佢话法尝一口,先喺橙香,再慢慢渗出芒果清甜,感觉天然清爽,相信喺橙汁拼芒果汁。
特调果汁
苹果挞 $28

因为主菜嘅份唔算多,友人话再容下甜品喺绝无问题。从餐牌所见,亦只有两款甜点。先试件苹果挞,挞面放上一片苹果软片,再加朶食用花,卖相见精致。
苹果挞、伯爵茶蛋糕
挞壳松化,带点牛油香,挞内填满苹果蓉,质感十分软滑,味道天然清甜,但有别苹果批类甜点,喺无加入玉桂作味引,友人就钟意佢少甜。
苹果挞
苹果挞
伯爵茶蛋糕 $28

另一款甜点亦做得唔错,清晰可见一层叠一层,海绵蛋糕、伯爵茶慕丝、朱古力慕丝嘅组合,亦加咗少少干花做装饰,当中伯爵茶味非常突出。唯一挑剔喺饼面切割有丁点岩巉,可以再做得顺滑啲。
伯爵茶蛋糕
轻松松嘅一餐午饭,再加上食物具水准,喺一个周日悠闲好节目。后生仔有梦想确喺好事,盼望能越做越好,做到面面俱「原」。