2014-03-02
同朋友出街多数都系食西餐,但系因为已经连续三日食pizza,所以真系够喇!! 好彩行完街想揾野食之际小南国出现眼前,谂都唔谂就要食喇! 因为差唔多九点既关系,唔可以食d太heavy既野,所以三个女仔只系叫左蟹粉炒年糕、窝贴、蟹粉小笼包、生煎包、砂锅云吞鸡。蟹粉炒年糕 - 食呢个𩠌既精髓系靠个醋,本身系无咩味既,不过一加醋黎吊味,蟹粉即刻变得鲜味! 年糕又够稔,有仲d蟹肉丝tim,唔错!窝贴 - 第一次喺小南国食呢类小食,估唔到个造型系咁特别! 味道ok! 蟹粉小笼包 - 有d失望,因为size比较细粒,同埋应该要用红萝白垫一垫个小笼包会好d,因为我地三个都夹烂左,个小笼包痴住左张底纸,d汤漏哂出黎.......生煎包 - 新鲜热辣,个底脆,包面稔,入面仲有好多汤,好浓好鲜甜! 不过都系唔够上海既杨生煎好味~仲有砂锅云吞鸡,不过无得影相,因为系分哂先送上黎,不过都系有d失望,因为d汤好似味精汤咁,同埋比较油腻,不过有好多云吞,似菜肉云吞,好大粒,好似食极都食唔完咁~
因为差唔多九点既关系,唔可以食d太heavy既野,所以三个女仔只系叫左蟹粉炒年糕、窝贴、蟹粉小笼包、生煎包、砂锅云吞鸡。 蟹粉炒年糕 - 食呢个𩠌既精髓系靠个醋,本身系无咩味既,不过一加醋黎吊味,蟹粉即刻变得鲜味! 年糕又够稔,有仲d蟹肉丝tim,唔错! 窝贴 - 第一次喺小南国食呢类小食,估唔到个造型系咁特别! 味道ok! 蟹粉小笼包 - 有d失望,因为size比较细粒,同埋应该要用红萝白垫一垫个小笼包会好d,因为我地三个都夹烂左,个小笼包痴住左张底纸,d汤漏哂出黎....... 生煎包 - 新鲜热辣,个底脆,包面稔,入面仲有好多汤,好浓好鲜甜! 不过都系唔够上海既杨生煎好味~