2014-05-21
2032 浏览
由于预约左3点厚福街某处食团购HI-TEA,所以想TEA前食个正餐先。成条厚福街都好多食店,选择困难症又出现,最后拣左马家庄清真馆原因有6:- 好近HI-TEA店(一层之隔)- 蔡生常去食肆(虽然佢口味独特预有80%唔夹嘴型⋯)- OPENRICE见不少好评- 奴:有我最爱酸辣汤- 奴:有我最爱酸辣汤- 奴:有我最爱酸辣汤(重点要重复3次)考虑到不到一小时又要进行胃的作战,叫餐时留力地叫了:午市套餐上海粗炒连豆浆,大饼羊肉卷,牛肉小龙包,酸辣汤。-午市套餐上海粗炒连豆浆 - 肥:系唔系我味觉有问题⋯好似有D淡唔够浓奴:我觉得都OK既,你放入口食耐D就会有味出黎,你可以饮住酸辣汤食,因为个汤有D咸⋯两者之间可以互相中和,互利互惠。奴:不过我最爱佢杯送既豆浆!好多地方送既豆浆都有胶味而佢冇先。肥:你呢个准则好唔系准则黎啰!- 大饼羊肉卷 - 肥:家的感觉利嘉阁!我妈时时都会整类似既菜~皮系葱油饼皮黎架嘛?脆脆地热热地几好食!奴:系酱少左D,如果唔系食到散开左都唔知原来有酱存在⋯羊肉似系打边炉既厚切羊肉,味道唔太出,有D浪费左呢道菜⋯我明明好爱佢既配料⋯- 牛肉小笼包 - 肥:普通小笼
- 好近HI-TEA店(一层之隔)
- 蔡生常去食肆(虽然佢口味独特预有80%唔夹嘴型⋯)
- OPENRICE见不少好评
- 奴:有我最爱酸辣汤
- 奴:有我最爱酸辣汤
- 奴:有我最爱酸辣汤(重点要重复3次)
考虑到不到一小时又要进行胃的作战,叫餐时留力地叫了:午市套餐上海粗炒连豆浆,大饼羊肉卷,牛肉小龙包,酸辣汤。 -午市套餐上海粗炒连豆浆 -
肥:系唔系我味觉有问题⋯好似有D淡唔够浓
肥:你呢个准则好唔系准则黎啰!
- 大饼羊肉卷 -
奴:系酱少左D,如果唔系食到散开左都唔知原来有酱存在⋯羊肉似系打边炉既厚切羊肉,味道唔太出,有D浪费左呢道菜⋯我明明好爱佢既配料⋯ - 牛肉小笼包 -
肥:普通小笼包
奴:嗯,普通小笼包,没有惊喜,可能上星期去左新蒲岗食惊为天人既小笼包,呢间食落口根本唔系一回事!
- 酸辣汤 -
奴:好失望!料系够不过味道得个咸字,好想问佢拎杯水冲淡食⋯
肥:你话你钟意食,快D食多!
奴:⋯⋯⋯⋯⋯
可能系我未食过真正清真菜, 唔知正宗味道系点…
不过呢间个味俾唔到我所追求既味, 所以只好下次不要再见了~