2017-02-11
其实海记已经系12月底食,但一直都的唔起心肝写几只字,唔知咩原因,可能见到有9成人都话正,我有一丝怀疑系咪我唔识货…话说当日同朋友喺大角咀食完晚饭,想食个甜品,所以几条友行番去太子𠮶边打算试下海记,11:30pm去到门口见到19几人喺度排队。哇我心谂,以前未搬铺,经过见到眼尾都唔会望一眼,自从有紫薯乜乜系列,又多左人介绍,晚晚排到傻仔。算啦,鬼叫我想试下咩,人地食左9年我都未食过…最后等左20分钟,我地四个人就唔会坐得好逼。咁我一心黎食紫薯乜乜就唔洗谂,点左两个紫薯,两个中式野。紫薯蓉芋圆配香芋雪乐冰 $34椰沐紫薯蓉芋圆凉粉 $30一上枱已经好心急,影相先!影左几张,我心谂:唔对路㖞,少咁啲野?!呢碗系朋友嘅雪乐冰:呢碗系我嘅凉粉:两碗都冇紫薯蓉!呀姐你偷食左?即时问呀姐A,「系咪争我啲野?」「我地旧紫薯蓉呢?」呀姐扮A哂野向厨房呀姐B问,之后唱双簧般,「哦!冇哂!俾多左几粒紫薯蓉你啦」哇,多__谢㖞。落完单咁长时间,发现冇紫薯蓉系咪都有责任要同个客讲声?极唔满意!见到之前嘅食评都有人遇过相同情况!即系惯性手法啦!到上枱一刻,谂住唔声唔声就咁摆低?到客人问起,仲咁理直气壮话系冇哂?仲
话说当日同朋友喺大角咀食完晚饭,想食个甜品,所以几条友行番去太子𠮶边打算试下海记,11:30pm去到门口见到19几人喺度排队。 哇我心谂,以前未搬铺,经过见到眼尾都唔会望一眼,自从有紫薯乜乜系列,又多左人介绍,晚晚排到傻仔。
咁我一心黎食紫薯乜乜就唔洗谂,点左两个紫薯,两个中式野。 紫薯蓉芋圆配香芋雪乐冰 $34
椰沐紫薯蓉芋圆凉粉 $30
呢碗系朋友嘅雪乐冰:
即时问呀姐A,「系咪争我啲野?」「我地旧紫薯蓉呢?」
哇,多__谢㖞。
见到之前嘅食评都有人遇过相同情况!即系惯性手法啦!
到上枱一刻,谂住唔声唔声就咁摆低?
到客人问起,仲咁理直气壮话系冇哂?仲声称俾多左芋圆我,叫做补数?
即管试下系咩味道!
芋圆、紫薯圆、红薯圆微暖,但凉粉 / 雪乐冰 系冻嘅~
红薯圆有蕃薯味,几好食;芋圆甜甜地,芋味唔明显;紫薯圆只有死甜!
我同朋友都食唔落,佢都话未试过咁浪费~
30几蚊食个咁多份量嘅甜品本身系抵呀,但唔知边忽好食。
姜汁芝麻汤丸 $23
食左个碗甜水,食呢个汤丸暖暖胃,汤丸有五粒,合格有余。因为系冬至之后,所以食番个汤丸,拎个意头。
我谂四个入面呢碗系比较好食。
合桃糊都几稠身,合桃都几多,食落够香够滑,唔会好甜,亦都唔会好似开粉咁,男朋友就话算几好食。
如果你钟意食呢度嘅芋圆嘅甜,千祈唔好去康瑞,我相信你会觉得淡。 为左确认我当日嘅味道冇因为心情而受影响,我都好俾面再去一次!系有紫薯蓉,但整体感觉同我今次食,系一样,我唔like。