2022-06-13 2957 浏览
多年前的一次结婚纪念日在尖沙咀已经品尝过,满意。今次由两人变两大两小回味当时的味道,田螺、蘑菇汤、油封鸭脾、心太软、法式焦糖炖蛋,都系我地再想回味的菜式。由于我地有两个小朋友,所以佢地系提供左儿童套餐俾我地拣,但系无可能够主餐牌的吸引,所以我地拣左3 个大人餐。生蚝:我地先黎一个小朋友有得睇无得食的生蚝,由于其中一只太瘦,所以佢地送多一只俾我地,今次的生蚝大只爽脆(除左送果只),吃后口腔内还有一股蚝味。头盘:香煎田螺配蘑菇汁、香煎鹅肝配红桑子汁、波士顿龙虾及油甘鱼伴鱼子酱热情果汁田螺份量颇多,味道很好。鹅肝面层很脆,香滑而不腻。龙虾嫩滑。汤:杂菌汤及马赛鱼汤都算唔错。主菜:香煎澳洲鳕鱼及龙虾、法式焗油封鸭脾、焗澳洲羊架鳕鱼及龙虾原本餐牌系配鱼汤,但侍应话如果想香口的话可以唔配汤,所以变左煎,鱼及龙虾果然都香口嫩滑。油封鸭脾系爱人咁多年仲回味的菜式,皮脆得像乳猪一样,肉实度适中,不太腍或太实。羊架要了7成熟,火候啱啱好,容易入口,带点羊酥味。甜品:苹果挞、心太软、法式焦糖炖蛋甜品不太甜,心太软的朱古力甜中带点苦,朱古力酱配雪糕一流,炖蛋嫩滑,爱人同佢两位前世情人都很满意,特别系佢地第二个

生蚝
香煎田螺配蘑菇汁
鹅肝
汤:杂菌汤及马赛鱼汤都算唔错。
主菜:香煎澳洲鳕鱼及龙虾、法式焗油封鸭脾、焗澳洲羊架
香煎澳洲鳕鱼及龙虾
法式焗油封鸭脾
焗澳洲羊架

甜品:苹果挞、心太软、法式焦糖炖蛋
甜品不太甜,心太软的朱古力甜中带点苦,朱古力酱配雪糕一流,炖蛋嫩滑,爱人同佢两位前世情人都很满意,特别系佢地第二个胃。

法式焦糖炖蛋
题外话/补充资料: 还记得当年未到主菜已经半饱,当年的鹅肝及鸭脾比较油腻,所以食到尾肚皮都几顶唔住。今次4人3个餐,即使食量少左,都唔会太多或者唔够食,食物质素再提升,最重要系少左份油腻感。
2022-06-12
庆祝纪念