2023-09-29
本人实在太喜欢食口水鸡,但系香港,要食到正宗既口水鸡,就好似一套电影既经典对白所讲:唔系咁容易架,叶师傅。偶然,发现呢间新开既餐厅,主打酸菜鱼,通常呢类餐厅,都会有口水鸡食,果然,系餐牌上揾到了。上openrice睇下,原来有几间分店,当中关于口水鸡的食评唔多,但都系话唔好食,搅到打消左食佢既念头。过左几日,下午茶时间,见人唔多,卡位又舒服,心大心细决定入去试下。先进的扫码落单,板面清晰唔难用。一人餐售$58,热饮加$5,冻饮加$6,价钱比某大型米线餐厅的天价饮品合理太多。直接点了一份口水鸡,主要想试鸡,所以冇加饮品。等左几分钟,口水鸡到了,但唔见有饭。但再等多几分,个饭都未到,问下职员,佢个样话比我知,应该系漏左单😂小事小事,立即补番比我。套餐卖相绝对可以,但我唔钟意食鸡翼,偏偏有鸡翼,好彩个底都算多肉补救番。夹一旧,放一口,发现一个香港口水鸡既通病又出现。。。d鸡肉热既,要扣分。要知道,口水鸡系一味四川凉菜,系冻上,唔系热上的。不过,除左热之外,鸡肉算滑。灵魂口水酱汁亦系做得唔错,虽然冇左芝麻、花生碎,但都有麻有辣,味道算比较接近正宗。一边食一边写呢个食评,慢慢d鸡肉都摊冻左,食到
先进的扫码落单,板面清晰唔难用。
等左几分钟,口水鸡到了,但唔见有饭。
小事小事,立即补番比我。
要知道,口水鸡系一味四川凉菜,系冻上,唔系热上的。
不过,除左热之外,鸡肉算滑。
一边食一边写呢个食评,慢慢d鸡肉都摊冻左,食到最后,总算食到一件唔热既口水鸡肉。
整体黎讲,可以比80分,如果鸡肉雪冻,加番芝麻,花生碎,可以比90分。
第一篇食评,老板如果睇到,试下改做冻上,会好食好多。