2018-04-04
深水埗系一个钱认既美食天堂,各款美食应有尽有! 今日就无意间俾我撞到一间烧味非常出色嘅餐厅!话说今日出深水埗行街,突然收到阿妈电话话今晚要请客,请晒啲亲戚黎屋企食饭, 叫我马上去斩定料返嚟, 于是我立即系深水埗搜索一下, 发现咗呢间叫做快靓正嘅烧味茶餐厅, 店入面共分两部分,左边系平常嘅茶餐厅, 而右边就系专卖烧味嘅专柜!见到佢喺橱窗展示嘅烧味全部都烧得非常之靓, 而且亦算非常整齐, 感觉亦都比起其他烧味舖头衞生, 所以最终决定系呢间舖头斩料 而呢间烧味舖头嘅烧味属于中位价格, 之后就马上同老板娘落单, 老板娘话畀我听呢间舖头已经开业12年有多, 同其他烧味舖最唔同嘅地方就系佢哋会坚持自己烧, 唔似其他铺头咁同出面攞货, 所以望落啲烧未确实唔同, 净系见到都口水流!亲戚大赞烧鹅有水准, 虽然放到夜晚先食, 但少我依然惹味, 烧鹅一啲都唔肥, 而且系劲有鹅味, 皮脆肉嫩有口感!呢只鸡望落已经同平时见到嘅好唔同,烧到金黄色 ,鸡有鸡油但唔算太肥, 唔系鸡髀位都好嫩滑!烧肉系我最欣赏嘅烧味, 用皮脆肉嫩嚟形容一啲都唔过份, 表皮依然非常松脆, 轻轻热咗咗依然好食!今次呢度嘅烧味令我外观,
今次呢度嘅烧味令我外观, 唔需要走到深井咁远先可以食到你烧鹅!