号外! 号外! 天大嘅喜讯,话说早前上网见到有篇报到系讲旺角肥姐个大仔喺观塘广场落脚亦都系卖卤味,质素味道都系一样。由于我成日都要去观塘,所以对我嚟讲真系个好消息,而佢哋两夫妇开呢间叫做青蛙仔,果然名都一样有Gimmick。今日中秋节可以一早放工,而且今晚要喺观塘做节,所以收工即刻揸车去观塘试下新店。观塘广场细细个已经成日去但咁多年无咩点变,行咗一阵间已经发现间舖, 铺面唔大但系人流就非常之多。门面已经摆放咗好多卤味,就咁睇个样就知道好新鲜,点解? 因为所有卤味流量相当快,咁当然新鲜啦~喺排紧队呢段时间,见到餐牌除咗卤味之外都仲有好多小食, 烧卖、陈皮鱼蛋𠮶啲就基本,仲有啲马鲛鱼肉丸同埋乌冬, 款式比肥姐多叫人花多眼乱。等咗一阵终于到我啦,第一时间叫个EVA店长推介嘅Red Card,入边有墨鱼、红肠、生肠,另外再要多一串鲍鱼仔同埋生肠花,正当点得兴高采烈嘅时候,老板娘建议我可以试埋个马鲛鱼肉丸,因为系自家手打好弹牙爽口,咁我当然来者不拒。等咗一阵终于都可以上枱啦~ 上枱啦~ 虽然店舖唔算大但佢亦可以立食,既然架车泊到老莲咁远,咁都系食埋先至去做节。就咁睇佢嘅卖相已经知实好味,第一时间

铺面唔大但系人流就非常之多。门面已经摆放咗好多卤味,
喺排紧队呢段时间,见到餐牌除咗卤味之外都仲有好多小食,

烧卖、陈皮鱼蛋𠮶啲就基本,仲有啲马鲛鱼肉丸同埋乌冬,

既然架车泊到老莲咁远,咁都系食埋先至去做节。就咁睇佢嘅卖相已经知实好味,第一时间试佢个鲍鱼仔,
鲍鱼仔
每粒都好饱满又大大粒,入口弹牙爽口非常新鲜。当然卤味除咗食材新鲜之外,要再配合灵魂甜酱同埋芥末。跟住到生肠啦,
生肠
果然新鲜嘅食材真系已经赢咗一半,咬一啖非常爽口好味,好欣赏系佢每一嚿都切得刚刚好,一口一口咁食令人欲罢不能。之后到呢个红肠,
红肠
坦白讲比起出面真系厚切好多,而且每一块亦系一口刚刚好,真系无得弹。墨鱼非常爽口弹牙,完全无烟韧感觉,粒粒丰富爽口。
墨鱼
最后到呢个生肠花,
生肠花
呢款平时好少食,但系估唔到一试就出奇地好味,佢俾起生肠更加爽口,再配合酱汁食成件事提升到另一个层次。一路食一路同老板娘倾下计真系件乐事。最后试埋老板娘介绍嘅马鲛鱼肉丸,
马鲛鱼肉丸
系汤底上加咗啲海带,而佢啲鱼肉丸都大大粒,鱼肉丸非常弹牙完全无腥味,要新鲜嘅食材先至会有呢啲效果,其后老板娘话加少少咖哩汁会更加好味,果然真系将成件事提升咗惹味程度。
呢餐午餐真系非常非常之满足,埋单都系$100蚊左右,对我嚟讲呢餐嘅质素果然系平、靓、正,下次经过观塘一定会每一次都要食~~~
2023-09-29
鲍鱼仔