2018-05-26
平时同朋友都钟意四周围揾好嘢食,就算去到距离市区较远嘅地方都冇所谓,难得星期五晚,又听闲筲箕湾有间几好味嘅打冷舖,一于放工去试试其实由地铁站出发都只系几分钟路程,好彩我地大约7点已经去到,因为之后餐厅开始坐满人,生意人流都几旺餐厅墙上贴满晒招牌菜式嘅介绍,方便客人拣选推介食物,而餐牌都有多款选择,又可以叫潮州打冷又可以点中式小炒,如果一大班朋友嚟一定可以满足晒大家嘅口味我同朋友决定叫带子海皇小炒皇及卤水拼盘(小),一边打冷一边食小炒!餐厅上菜速度超级快,可以即刻医下饿鬼个肚带子海皇小炒皇卖相好吸引,我同朋友食完第一啖已经觉得煮得好出色,首先系海鲜材料十分丰富,有好多只带子、虾🦐、 鱿鱼、虾干同鱼块,真心讲,每一款海鲜都系好新鲜,再加上韭菜、腰果同少少辣椒🌶️,成个小炒王变得好惹味,我地系极力推荐,绝对冇夸张之后仲有碟细嘅卤水拼盘,有墨鱼🦑、红肠、生肠、大肠、肾、腩肉、猪耳、鹅肉等材料,包罗万有,我特别钟意墨鱼同生肠,大家仲可以点附上嘅醋或者辣椒油,能够吊起卤水嘅味道平时我地去亲大排挡等嘅地方一定会叫啤酒,不过今晚想健康d,就叫左碗老火例汤同一杯热菜蜜下吓火例汤系冬瓜清补凉煲唐排汤🥣,汤水
例汤系冬瓜清补凉煲唐排汤🥣,汤水好清甜,冇落味精,饮完即刻觉得喉咙好舒服,有一种屋企靓汤嘅感觉,大家食完热气嘢可以叫碗试下
食完呢餐大满足,可惜我嘅胃口太细,点唔到太多菜式,我见餐厅仲有好多推介,下次一定会再嚟帮衬,试下个招牌肉饼,或者其他潮州𩠌,住系筲箕湾嘅朋友就真系幸福喇!