2023-12-13 525 浏览
上星期行过去揾食,朋友拉我去试咗间好舒服嘅煲仔饭店。摆头先,窗边𠮶个位,悠闲得嚟。叫咗个腊味煲仔饭, 等𠮶阵,感觉好似时光倒流返去细细个𠮶阵时。煲仔饭送上嚟𠮶刻,啲香味已经四溢,撩拨住我嘅鼻,我个胃开始唱歌🎵。盖开嚟,啲饭粒透亮,每粒都饱满得嚟。顶层嘅腊肉,瘦肉同埋腊肠,色泽鲜艳,一睇就知味道一流🤤。腊肉嘅油脂透明,烟韧适中;腊肠甘香,肥瘦得宜。混合埋腊味同埋煲仔嘅香气,就算唔食,闻落都觉得满足。食嘅时候,千其唔好忘记捞返底部嘅饭焦。脆卜卜嘅声音,彷佛同你讲𠮶啲饭焦喺对嗮味嚟嘅;口感绝妙,咬落去有层次,是但揾唔到第二间店可以做到咁好食嘅饭焦。整体嚟讲,煲仔饭滋味浓郁,每一啖都充满咗家庭嘅味道,真心觉得满足,估唔到平民化嘅食堂都可以出嘅一手好煲仔饭,必定会有下次再嚟👍。