人大了,什么都讲求速度,讲求效率,难得有闲暇,可以慢慢地、静静地坐下来和好友谈谈心、吃顿饭。这夜,我们选择了小桃咖啡室。边个系灯光颇为昏暗 ,加上播著音乐,显得格外有情调。打开餐牌,发现选择不少。侍应推介我们吃套餐,比较抵食。于是我哋拣咗呢个六道菜嘅套餐跟住发现可以加钱饮啤酒,正呀,即刻加钱要左两杯生啤估唔到Cafe都有得饮啤酒,抵赞跟住酥皮焗田螺同凯撒沙律就到啦。细细份,作为头盘啱啱好!生菜新鲜爽脆,酥皮焗田螺就热辣辣又酥脆跟住就到餐汤同蒜蓉包,个餐钟意系薯仔忌廉汤,饮到啖啖的薯仔蓉,真材实料㖞!第三味系鸡肉牛肉串烧。应该系即叫即烧㗎!鸡肉串烧得好嫩滑,牛肉串应该系落左孜然粉烧嘅,好惹味食完前菜就到main course - 卡邦尼白菌烟肉意粉,劲大碟!啲意粉煮得啱啱好,姑姑同烟肉嘅份量都好多,不过我就略嫌个汁太creamy食完个意粉其实已经好饱啦,不过重头戏仲未出现呢个猪仔骨配肉酱薯条真系好正,不愧为金奖菜式!猪仔骨唔算好肥,骨肉之间冇太多嘅肥膏,但肉质够腍,混和表面嘅烧烤酱一齐食,口感味道非常丰富食到咁饱,最适合饮番杯花茶消下滞。呢度嘅花茶有好多选择!我哋拣咗薰衣草花茶要煮5-1
边个系灯光颇为昏暗 ,加上播著音乐,显得格外有情调。
打开餐牌,发现选择不少。侍应推介我们吃套餐,比较抵食。
于是我哋拣咗呢个六道菜嘅套餐

跟住发现可以加钱饮啤酒,正呀,即刻加钱要左两杯生啤
估唔到Cafe都有得饮啤酒,抵赞

食完个意粉其实已经好饱啦,不过重头戏仲未出现

食到咁饱,最适合饮番杯花茶消下滞。呢度嘅花茶有好多选择!
我哋拣咗薰衣草

花茶要煮5-10分钟先至饮得,薰衣草份量都唔少,花茶味道浓郁。据闻薰衣草可以放松神经,改善睡眠质素,希望真有其效啦。
然后再食埋呢个细细的雪糕泡芙,为呢餐丰富嘅晚餐画上完美的句号

另外,值得一赞嘅系,我哋坐咗咁耐,倾左咁耐偈,侍应都冇赶我地走!!呢度真系好适合约朋友仔慢慢吹水,享受悠闲嘅时光。

2017-02-17