2010-05-24
一行6人为3个寿星食生日饭, 我提议去松屋, 我之前去咗铜锣湾果间几次, 今次因友人多为”九龙及新界”人, 唯有去TST呢间。 地点真系隔涉、难揾到爆。 订咗5:30 – 8: 00pm, 我5:20pm去到, 一个客都未有。侍应安排我坐梳化位, 我said no, 6个人点坐梳化位呀大佬, 我要求侍应转”普遍”位, 佢居然问我点解, 因咩事要转。我话6个大人坐唔到啰, 佢都仲要问:”坐唔到, 系因为….??”大佬…填字游戏呀?!?!我唯有话:”因为我地个个都肥啰”…佢先call 咪同门口经理讲我要求转位, 佢先死死地气转比我。咩事先, 歧视肥人呀?!?!搞到我未食都有d火。一坐低有另一个侍应 (佢地个场唔叫大, 不过已经有十几个侍应)问之前有无食过, 知唔知个叫法, 我话我食过铜锣湾果间。食物纸上的食物都系同铜锣湾果间一样, 不过就唔明白佢明明有翡翠螺, 食物纸上又无得剔, 要问先有, 仲要系一人一只。呢间出现经常漏单的情况, 叫咗几次刺身都上得劲慢。上咗几转热嘢都唔上刺身, 要我地主动问先有。仲要我地果枱的刺身劲细块, 隔离枱 (成12个人) 就劲大块, d嘢食又嚟得快..咩事先。
食物:串烧鸡亦 (好味)、芝麻鸡亦 (好味)、刺身 (鲍片 (一般)、三文鱼 (好味, 都几肥美) 、吞拿鱼 (ok) ..)、串烧鸡肉 (好味)、串烧鸡软骨 (唔得, 好多肥膏)、 串烧冬菇 (ok, 几juicy)、串烧鸡比菇 (太干)、 海鲜卷 (ok)、虾天妇罗 (都系粉多得滞)、金菇牛肉卷 (好味)、羊 (ok)、多春鱼 (好苦)、烧三文鱼头 (ok)、烧虾 (ok)。
上羊果阵就离奇, 个侍应失手将其中一块羊掉在我友人坐位上, 佢居然可以拎番起放回碟羊上。虽然无掉在地上, 但都唔应该放回碟上啰。我地睇到哗哗声, 佢先有d “醒觉”问地洗唔洗换过另一块比我地, 不过我地都唔换了, 一来饱, 二来怕佢会”加料”。7:15pm就last order, 但系我地明明系食到8:00pm (因为佢有5:30 – 7:30的), 我估佢地都系”借d意”博你唔记得, 不过都算, 我地都饱, 加上都无咩特别想食, 食埋雪糕就走人。
如有下次, 都系去番铜锣湾果间。