2014-03-12 216 浏览
「都市闲情」唔喺想讲电视台一个午间妇女节目,想话晌市区里面,一样可以揾到处叫人感到闲情逸致嘅餐厅,晌边?咪就喺香港公园内嘅L16泰式餐厅。多谢食友邀请,让小弟可以掹车边嚟到L16,跟一大班食友谈天畅聚,气氛开怀。原来L16已开业多年,仲晌2012年从新装修,无论户内、户外,都一派泰式风情,周围树影婆娑,餐厅后仲有瀑布小湖,环境非常清幽。附近嘅上班族嚟食晏,始终要睇时间,点都会来去匆匆,但星期六、日嚟食个漫活午餐,心情轻省,绝对唔会忐忐忑忑、十五十六。踏入室内,两只以泰菜名串连而成嘅小象、大象图案,得意别致,咁你就知L16主打泰国菜,但亦附设日本菜及中菜,适合多心嘅客人。今午主要都喺品尝泰菜,但听正正晌附近返工嘅食友讲,原来佢哋嘅日菜亦都不俗。仲怕佢做得唔专一,水准飘忽,但难得几边都兼顾到。依日晏昼有少少回暖,赶到嚟有啲热,所以,未食先饮。因为L16都兼营酒吧,所以,酒水牌内嘅饮品选择非常之多,由餐酒、白兰地、威士忌、啤油、鸡尾酒、泰式饮品……以至果汁、汽水、特饮……等等,一应俱全。芒果特饮 $55有啲似印度嘅芒果酸奶(Mango Lassi),但仲要杰身啲,而且冰感又无咁重,几好饮,因
,一应俱全。
酒水餐牌
芒果特饮 $55

有啲似印度嘅芒果酸奶(Mango Lassi),但仲要杰身啲,而且冰感又无咁重,几好饮,因为芒果味天然,浓郁到不得了
芒果特饮
至于印刷精美,部份菜式图文并茂嘅主餐牌,认真包罗万有,餐前小食、沙律、汤类、鸡牛猪、咖喱、正宗泰式美食、海鲜、蔬菜、素菜、粉面饭及甜品,仲有多款招牌香辣菜,不拘泰式,更有多款喺中式添。
沙田柚沙律 $88

好多时泰国餐厅嘅柚子沙律都采用泰国金柚,估唔到今次L16嘅改以沙田柚入馔,味道一样唔错,柚肉大大件,又有爆汁效果,再加埋少少花生粒、炸虾干点缀,酸酸甜甜,开胃清爽。题外话,泰式沙律本身都好有个性及特色,所以,店内沙律有成10款供应。
沙田柚沙律
田园锅粑 $72

锅粑裁成小件,方便添加酱汁一起食用。小碗内喺椰酱鸡肉,鸡肉刴得细碎,酱汁带甜,好重椰汁香,质感浓厚,而锅粑入口非常松脆,两者加起嚟,确实不俗。
田园锅粑
炸虾饼 $72、泰式炸春卷 $52、泰式烧猪颈肉 $82

餐前小食类有廿多款,最简单自不然喺叫L16拼盘($208),一客有齐多款小食。不过,店方已安排好3款小食俾我哋品尝,仲以拼盘形式送上,包括炸虾饼、泰式炸春卷、泰式烧猪颈肉。以虾饼及猪颈肉较较出啲,前者虾味浓而弹牙,后者带点爽脆;春卷唔喺话好差,只喺唔起眼,食完都留唔低咩印象。此外,仲有三色酱汁跟餐前小食同上,估唔到泥黄色嘅辣椒鱼露挺辣吓。
炸虾饼、泰式炸春卷、泰式烧猪颈肉
绿咖喱鸡肉配薄饼 $86

咖喱类有红、黄、绿,均可配牛肉、鸡肉、猪肉、牛腩周羊肉,不过,薄饼或蒜蓉包则要另外单点。绿咖喱辣度属于温和,又带少少柠檬酸香,配鸡肉唔错,只喺酱汁质感较为单薄。
绿咖喱鸡肉配薄饼
蒜茸胡椒肉 $76
列晌「正宗泰式美食」一栏,睇样唔觉乜嘢,入口有一阵阵火辣,好重嘅胡椒辣劲,反而蒜味被遮掩晒,再者,似喺一道炒肉片,惹味确喺惹味嘅,但始终都略嫌欠缺亮点。
蒜茸胡椒肉
泰式烧羊扒 $138

今回最喜爱嘅菜式,因为唔单止烧得膻香,一上枱已香气四溢,而且肉嫰多汁,入口肉质软腍,好有水准嘅碳烧菜式。
泰式烧羊扒
水煮鱼 $238

上文都提过,店内有提供多款中式招牌香辣菜,如宫保炒羊肉、口水鸡、天府虾仁……等等,当然唔少得依款水煮鱼啦。虽然晌泰式餐厅食川菜,有点怪怪嘅感觉,但睇起嚟卖相几对办,鱼片食落都挺滑溜,不过,辣度绝对好温和,有啲失去应有嘅神髓,嗜辣嘅人应该几失望,但怕辣又想试吓「水煮」菜式嘅人,就可以放心一试
水煮鱼
金蒜香茅地狱蟹 $388

单睇菜名已好有霸气,未试都知佢喺一道重口味嘅菜式。以金蒜、香茅、辣椒爆炒肉蟹,蟹肉嘅鲜味又嚟得带些多层次嘅香料味,鲜味与惹味都平衡到。虽然称之为「地狱」,不过无想像咁辣,顶多都喺两、三层地狱而已
金蒜香茅地狱蟹
干炒贵刁 $82
其实今日菜式之丰富,读到依到你都知,不过,或者店方都怕我哋唔够饱,试菜名单中预备咗一道粉面饭「干炒贵刁」。因为喺干炒关系,所以唔见一般炒贵刁咁下蛋浆,贵刁内亦只有些少豆腐干,碟边伴有半个青柠、辣椒粉等,食前要先将各配料跟贵刁捞匀,可能贵刁有啲干身,个人觉得一般啫。
干炒贵刁
餐饭去到尾声,甜品总唔少得,再翻翻餐牌,甜品选择原来甚多,兼且有啲特色雪糕
椰汁香芒糯米饭 $66

经典嘅泰式甜品,椰汁喺以小碗另上,而糯米饭用上白糯米及紫糯米沟黑糯米两烛,由于小弟都好钟意食糯米,无论黑白紫,加上浓浓椰奶香,饭粒又烟糯,已觉得好好食
,唯一可惜少少喺芒果唔够香甜
椰汁香芒糯米饭
南瓜蛋 $46
卖相有趣嘅南瓜蛋,喺一个南瓜加炖蛋嘅甜品组合,不过,南瓜食落未腍透,尤其近边位,仲有少少生硬,而炖蛋部份如换上鸡蛋布甸,感觉更良好,因为依家炖蛋入口唔软滑,有啲老嘅感觉
南瓜蛋
椰汁西米糕 $46、千层糕 $46

虽然之前两道甜品稍有所欠,不过,是日打孖一齐上嘅最后两款甜品,却无令人失望。椰汁西米糕,椰浆下嘅西米糕,加入马碲粒,清爽富口感,而千层糕质感烟韧,一层椰汁一层班兰,清香又唔过甜
椰汁西米糕、千层糕
如果嫌散叫烦,餐厅都有提供套餐,由二人、三人……到八人套餐共5款,加埋一,围起上嚟每人都唔过$200,喺比较划算嘅选择
若然唔晌附近返工,拣个星期六、日过嚟,享受吓户外阳光,感受吓春日和风,食个午饭,一样喺唔错嘅决定。
当你以为L16只不过喺间一般泰国餐厅,其实,佢哋仲有做婚宴、生日派对、公司大型活动……等等。晌咁轻松嘅环境庆祝、进餐,食物嘅味道都可能唔同啲,因为,心情好都喺一种调味剂
午餐
用餐优惠