2023-07-28
今日同朋友嚟食呢间法国特色嘅西餐厅。首先佢地理位置少远,唔系好近地铁站,如果著高争鞋会攰死,而且佢唔算系Fine dining,我谂causal啲去食都ok~首先坐底后佢会问你饮Still Water or Sparkling Water,系无免费Tap Water,所以2位朋友就叫咗$30任饮水,我就嗌咗杯Americano (几好饮。之后就会上包同牛油,𠮶块包真系好硬好韧,牙较少啲力都咬唔到我哋嗌咗牛骨,好特别,可以用嚟送面包,偏咸,但都几好食,有满满嘅骨胶原,不过都好肥吓洋葱汤几有层次,系焦糖化嘅洋葱但系完全冇㶶味,算系我饮过数一数二好饮嘅洋葱汤。不过佢真系几咸,我自己钟意食咸嘢,所以觉得冇乜所谓,但系友人已经觉得太咸,饮咗两啖就唔饮。田螺系纯粹橄榄油渍嘅调味,个人认为有少少失望。田螺肉好肥好大粒,但系个调味真系太普通,之前食过法国私房菜嘅调味比较特别,所以呢个都比下去。Main Course我地嗌咗鸭肉同八爪鱼,详细有啲咩调味料都唔系好记得,不过鸭肉几嫩口,但系鸭肉嘅皮整得麻麻地。八爪鱼剩系得尾部比较入味,但系个汁都系好咸⋯⋯有机会嘅话我哋应该拣生牛面颊或者其他款式。最后走到我
之后就会上包同牛油,𠮶块包真系好硬好韧,牙较少啲力都咬唔到
最后走到我哋嘅甜品,百香果焦糖炖蛋!真系非常之特别,从来都冇见过呢一个整法,百香果酸酸甜甜,非常之开胃,焦糖做得好脆,炖蛋偏向奶滑口感,值得一试!