2015-11-17
今日同屋企人轻松下出街食饭, 谂起好耐无食鸡煲火锅, 见到山林道有间鸡煲火锅好似几好食, 一早打电话去订好位. 去到7点几, 虽然系闲日, 但见佢都坐满客, 相信味道一定唔会差得去边!我地只有三个人食得唔多, 但又想试多几款口味, 我地就问下侍应可唔可以一边鸡煲(半份), 然后叫两个汤底打边捞. 虽然个餐牌无得咁样拣, 但个经理好好人话帮我地入单, 但就要上咗其中一个汤先, 因为如果一边鸡煲, 一边无野就会烧㶶, 我地当然无问题啦! 等咗一阵, 一边鸡煲一边汤底已经上枱喇!鸡煲上枱个时好香, 配料都好丰富, 虽然我地净系叫半份但望落个D鸡份量都几多. 我地叫咗唔辣, 食落个味道好有层次, 有少少似三杯鸡 + 啫啫鸡煲, 好难形容但感觉好正, 食完一件又一件. 食食下我地发现咗有样宝物, 就系猪皮! 佢地原来加咗D猪皮落去, D 猪皮索晒鸡汁真系好好味. 其间侍应都有不时行过帮我地搞下个鸡煲等佢唔好痴底. 到食完个时佢就帮我地加埋半边汤!汤底方面我地叫咗半锅鸡汤, 半锅药膳汤. 鸡汤主要用黎焯蔬菜类, 而药膳汤主要用黎焯海鲜同埋肉. 鸡汤好浓郁, 我地就咁饮咗半碗都唔觉口渴, 感觉几好.
汤底方面我地叫咗半锅鸡汤, 半锅药膳汤. 鸡汤主要用黎焯蔬菜类, 而药膳汤主要用黎焯海鲜同埋肉. 鸡汤好浓郁, 我地就咁饮咗半碗都唔觉口渴, 感觉几好. 而药膳汤本身比较清淡, 加落去鸡煲个边, D鸡余香配埋淡淡药材味出奇地夹
印象最深刻系佢地个响铃, 佢系即炸响铃, 上枱时仲有微温, 腐皮好簿好脆, 而且完全唔会油腻, 就咁食同埋点汤都得, 我两边汤都试咗, 个人比较喜欢药膳汤, 有d药材香味, 感觉饮紧肉骨茶咁!
总括黎讲, 呢间鸡煲火锅属中上价钱, 但质素有返咁上下, 配料都新鲜, 服务都唔错. 以尖沙咀黎讲性格比都算几高. 不过呢间座位唔多, 建议有心黎食最好订位