2022-08-15
早前去红磡发掘到呢一间新店,系一间粉皮凉皮嘅外卖专门店!叫正粉皮凉皮专门店~选择面食之后,就可以自选配料,配料有荤有素,摆放好整齐~而酱汁有出面少见嘅泰式酸辣同麻辣 (小至大辣) 吾食正粉皮粉皮好滑嘟嘟,系一条条成卷形,每条都会痴到好多汁,而且个调味恰到好处,越食越开胃~我加咗几个𩠌,分别系麻辣花胶,鸭胸,猪肚丝同土豆丝,全部份量都好多,铺满晒喺粉皮面,双眼简直发光!特别钟意麻辣花胶,又香又辣,惹味养颜~另外入面嘅烤麸超好味 (一路咬一路有啲汁爆出嚟) 顺带一提啲配料真系好多,食到尾都仲有!招彩水晶粉晶莹剔透嘅水晶粉呈半透明嘅状态,口感爽口弹牙,十分烟韧~水晶粉感觉较易盈,食多咗都唔觉得腻,好refreshing!配料方面加咗枝竹同鸡肾,枝竹索味,鸡肾嚼劲十足又唔韧,好有惊艳嘅感觉,情不自禁一粒一粒咁摆入口!PS. 佢哋嘅粉份量好大,咁样食真系好抵,绝对会食得饱~汤房—妈妈味道自家汤同场仲有汤房嘅妈妈味道自家汤!重点系无味精无防腐剂!我叫咗可以润肺祛燥嘅鲍鱼无花果龙脷叶鳄鱼肉汤,用上多种清润食材煲出嚟嘅呢啖汤特别清甜,大人小朋友都啱饮,可以打定底预防咳嗽,除咗自家汤,仲有养身保健凉茶卖
吾食正粉皮
招彩水晶粉
汤房—妈妈味道自家汤
同场仲有汤房嘅妈妈味道自家汤!重点系无味精无防腐剂!我叫咗可以润肺祛燥嘅鲍鱼无花果龙脷叶鳄鱼肉汤,用上多种清润食材煲出嚟嘅呢啖汤特别清甜,大人小朋友都啱饮,可以打定底预防咳嗽,除咗自家汤,仲有养身保健凉茶卖,食完辣饮返碗汤/凉茶平衡吓,生活又多份态度😋