2014-01-11
一班喜爱中菜既朋友, 已经食得太多金山, 新斗记, 打边炉.........要在油尖旺区揾间有特色既中菜餐厅又不是一般酒楼排档, 真系几困难, 左拣右拣见到云来轩都好多笑评, 又BOOK到位, 所以就试试. 位于K11后面棉登径既高档酒吧街既食店那边, 招牌够大都易揾, 地理位置十分好, 旺中带静. 店子不是太大, 光线充足, 8点到达已FULL HOUSE, 唔BOOK位都唔知要等几耐. 我们有7位朋友, ORDER了6𩠌1甜品, 份量都够食不会的的骰骰:1. 金砖豆腐 $78 ~ 配以炸蒜香粒, 同其他食店既炸豆腐一样咁滑, 薄薄一层粉浆包著滑滑豆腐, 最佳佐酒小食.2. 皇牌烧鹅半只 $278 ~ 未食前对佢兴趣不大, 但一食就觉得个汁好味, 肉质又唔鞋, 皮下又不会有太多肥膏3. 窝粑士多啤梨骨 $138 ~ 有创意, 但士多啤梨味不太突出, 肉质较实4. 米皇杞子浸时蔬 (中) $256 ~ 浓白色上汤杰杰地饮得出真系上汤, 因我们7人, WAITER提议我们加大SIZE变中SIZE, 所以这是double价钱. 咁的而且连个兜都大个好多, 好似一只船咁大只.5.
1. 金砖豆腐 $78 ~ 配以炸蒜香粒, 同其他食店既炸豆腐一样咁滑, 薄薄一层粉浆包著滑滑豆腐, 最佳佐酒小食. 2. 皇牌烧鹅半只 $278 ~ 未食前对佢兴趣不大, 但一食就觉得个汁好味, 肉质又唔鞋, 皮下又不会有太多肥膏 3. 窝粑士多啤梨骨 $138 ~ 有创意, 但士多啤梨味不太突出, 肉质较实 4. 米皇杞子浸时蔬 (中) $256 ~ 浓白色上汤杰杰地饮得出真系上汤, 因我们7人, WAITER提议我们加大SIZE变中SIZE, 所以这是double价钱. 咁的而且连个兜都大个好多, 好似一只船咁大只. 5. 滋补木桶水晶鸡(半只) $158 ~ 原本想叫话梅鸡, 但原来系夏令食品, 冬令既鸡就是这味滋补鸡, 原来用上新鲜鸡, 配以党心杞子煮成, 桶里好多汁,食落带微微药材味, 有些醉鸡感觉, 鸡肉真是滑的, 我好喜爱当归药材味, 所以好回味这味菜. 赞!! ^o^ 6. 水芙蓉蒸明虾球 $148 ~ 卖相好靓, 旦白好滑好似那炸豆腐, 味道较清淡, 虾球肉质颇可. 7. 30年陈皮红豆沙(窝) $118 ~ 不见红豆粒, 只食到沙沙的红豆蓉, 真是红豆沙,好好味, 反而我系被这沙吸引而不是那30年陈皮, 当然那陈皮丝在当中又真是香的. 食了成晚, 除了那药材鸡外, 这个红豆沙才是主打菜. ^o^
题外话/补充资料:
- 上菜速度好快, 碟子都好大只, 所以唔够位放, 好似要食得好急, 因为一食完waiter即收餐具清理枱面等上甜品, 唔知这些速度叫做好唔好. 不过那个药材鸡同红豆沙真令我回味.
- 自来酒开瓶费$100/支
- 女厕卫生要改善, 洗手盘地下好湿 >_<