2014-06-27
小肥喺湾仔工作,因健康理由,午餐大多带饭,但有时都会出去试区内o既不同食肆。上星期四,碰巧honey喺金钟附近做完野,经过一间酒吧,见其易拉架广告正在推广越式午市套餐,觉得几得意,所以就玩即兴,拉我一齐去试,结果我地两人各有各惊喜 !夜间为酒吧o既Xperience位于名酒家「美利坚」对面,离金钟地鐡站不远,附近有多间酒店,每晚更以不同舞蹈作主题吸引各式舞王舞后,闲日夜晚路过都留意到酒吧不乏蒲客,只系从来都冇谂到酒吧日间会提供越南𩠌菜,听到时真系吓咗一跳 !Xperience系地舖,有一半座位设于室外,有大树遮荫,天气如果唔系好热应该都几凉爽,当然亦系烟民最受欢迎o既位置啦!吧枱前有六、七张散座,由于分隔得都几开,所以虽然中门大开,冷气唔系好够劲(环境分被扣之主要原因! ),感觉上都算通爽阔落;吧枱后面,即近厨房门,仲有几枱隐蔽o既梳化位,食客可以一边玩飞标,一边食野,唔怪得知夜晚咁爆场啦,原来有咁多玩意。酒吧餐厅o既服务生大多以英语沟通,不过当中都有人识讲广东话,不过最搞鬼就系经理哥哥,不但吹得两嘴,佢啲广东话更逗得我honey哈哈大笑,成功赢取美人芳心及「靓仔经理」之封号
酒吧餐厅o既服务生大多以英语沟通,不过当中都有人识讲广东话,不过最搞鬼就系经理哥哥,不但吹得两嘴,佢啲广东话更逗得我honey哈哈大笑,成功赢取美人芳心及「靓仔经理」之封号 !靓仔经理不但落力,毫无架子,而且卫生意识高,就算传菜换碟等功夫亦亲力亲为,极为难得。闲谈中得知靓仔经理来自越南,酒吧都系两个几月前先开始提供越式午餐,食物菜式全以其家乡之秘方所烹调而成 ,可以话系正中过正中!佢地而家所推出紧o既越式午巿套餐尚在试验阶段,想先睇吓顾客o既反应及热烈程度,然后再因应需求进行调整。 Royal Spring Roll越式春卷:靓仔经理非常细心,呈上越式春卷时千叮万嘱我地要以生菜包住黎食,同小心睇热 !春卷内之肉馅幼嫩,生菜鲜绿爽脆,包住热辣辣o既春卷食,口感非常松化,点上酸酸甜甜o既橙色秘汁更觉清新醒神 ! Saigon Green Papaya Salad 干牛肉丝青木瓜沙律:Honey最爱食菜,头盘唔洗谂一定叫沙律:「切成幼丝o既青木瓜同青瓜又爽又脆,味道带少少辣,估计系由烟烟韧韧o既牛肉丝散发出黎,好醒胃。如果要同方间o既越南菜馆比,个人觉得有过之而无不及呀 !」 Grilled Lemongrass Pork with Vietnamese Cold Vermicelli香芧猪柳捞檬:虽然碗面舖满鲜菜,但原来个碗好深,菜底有多件香芧猪柳,檬粉o既份量仲多到有少少惊人添 。靓仔经理话食檬一定要捞匀,千奇唔好手软,要加多啲秘汁先会好味 !以秘汁捞制o既檬粉软身弹牙、毫不油腻,细细条o既香芧猪柳烧得好够脆皮香口,而且一啲都唔干,整体清脆利落。 Vietnamese Raw Beef Rice Noodle Soup生牛肉汤河:据靓仔经理所讲,汤底以牛骨长时间淆制,保证味道浓郁,事实亦非常香浓美味。此外,汤中o既河粉好够软滑,洋葱更加系鲜甜清爽!最值得赞许o既系酒吧绝不吝啬,汤河中之主角牛肉薄片全为美国牛 ,软熟得黎好有牛肉味,我地二人都like爆 ! Iced Coffee涷咖啡:小肥饮咖啡味道一定要够浓,Xperience杯涷咖啡滑就够香滑,亦好够涷,不过个人觉得咖啡浓度如果可以double就更加好 。 Xperience地方开扬,设有室外座位,喺度用膳感觉都几轻松他条,唯独个人觉得空调不足,希望酒吧可以稍作调节,或关闭落地玻璃门窗,免得冷气外流出街。夜间为酒吧o既Xperience,现正推广周日越式午巿套餐,真系好有惊喜!厨房选用o既食材高质、份量足,汤底淆得够火候,越菜中不可缺少o既秘汁又香甜野味,不但奉送饮品,而且无加一服务费,埋单每人一百蚊有找,仲要饱到揽住个肚,绝对超值 !最感动就系有位靓仔经理坐镇,除咗勤奋落力、体贴好客,佢亦非常幽默友善,服务真系好到加零一 !
香港人食饭都钟意人多,可以试多几道菜式,食越南菜都一样,就算两个人去食都会情愿叫几款小食,最后先叫碗河粉黎分。虽然酒吧并无强迫每位食客要叫一客套餐,不过如果想试多几味,就要叫多几set,即食多几客淀粉质主菜,所以在此,小弟想建议Xperience加推单点餐牌(À la carte menu)以供食客选择。