2023-02-19
.去開深水埗附近(⊃。•́‿•̀。)⊃見到呢間酒吧西餐廳門口貼住’日本米饗宴’嘅活動,覺得幾特別而且只舉行到2月28日,所以入去試吓。餐廳介紹呢個活動係由JFOODO 同40幾家香港餐廳一齊合作,推出各種日本米限定菜式。.🥣 廚師精選餐湯 $68南瓜湯質感creamy,淡淡南瓜清甜味。.🥗 煙三文魚無花果田園沙律 $98沙律菜新鮮爽脆,無花果好甜,煙三文魚油潤帶點鹹香,再配上柚子汁,清新開胃。.🍕海鮮米Pizza $128呢款係佢哋’日本米饗宴’嘅限定菜式,米Pizza食落有啲似Rice Burger,日本米口感特別煙韌軟糯,邊位焗到似飯焦帶點脆口。面層有海鮮粒粒、車厘茄等,再舖上滿滿嘅芝士同少少番茄醬調味,味道唔會太濃太heavy!.🍝 忌廉藍青口意粉 $168藍青口肉質新鮮,意粉軟硬適中,掛滿濃稠忌廉汁,味道唔錯。.🍨 廚師精選甜品 $78朱古力慕絲蛋糕唔會太甜膩,配上曲奇雪糕啱啱好。.總括而言:餐廳地方唔算好大但環境簡約乾淨,牆身掛住黑膠唱片,播住懷舊歌曲,氣氛唔錯充滿懷舊味道。今次因為想試日本米限定菜式,所以叫咗à la carte,佢哋仲有2人或4人套餐可以試吓!
🥣 廚師精選餐湯 $68
南瓜湯質感creamy,淡淡南瓜清甜味。
🥗 煙三文魚無花果田園沙律 $98
🍕海鮮米Pizza $128
🍝 忌廉藍青口意粉 $168
藍青口肉質新鮮,意粉軟硬適中,掛滿濃稠忌廉汁,味道唔錯。
🍨 廚師精選甜品 $78
朱古力慕絲蛋糕唔會太甜膩,配上曲奇雪糕啱啱好。