2021-05-12
去开油街睇展览,顺手揾下附近有咩食,上网见到啲人讲呢度D拉面好食,抱住试下嘅心态去,估唔到结果又喜出望外!本身去到门口都半信半疑,酒吧边会有拉面呀?好在门口大大个牌有哂拉面相,咁就入去啦!店内当然系酒吧格局,同朋友就特登坐喺窗边位,望住啲人匆匆忙忙,自己慢慢食拉面,几治愈~午餐有几款选择,拉面、乌冬都有,我就试咗个自家制黑豚叉烧拉面,朋友就食沾面。沾面 $128真系打卡必点必点必点!上台以为无咩特别,特别在店员会倒水,原来有干冰,即时仙气十足,满足哂呃like嘅需要!食材就有粗面、两粒鲍鱼、溏心蛋、三文鱼同蟹柳,沾弯弯曲曲扑哂汤,鱼介汤够哂浓厚,仲有煮至腍身嘅豚肉粒,成个好满足,而且够哂冻,适合夏天食呀!自家制黑豚叉烧拉面 $82店员话虽然系酒吧,原来大厨前身出自米芝莲一星拉面店「Mist」,所以汤底用上猪骨、鸡脚、蔬菜等自家熬制,汤头浓稠却不油腻。连叉烧都唔用来货而系自家扎,入口真系有惊喜,肉质柔嫩充满油香,肉味亦非常香,钟意食日式叉烧嘅不妨拣加大版,有三块豚肉同一只半溏心蛋,一定满足!鳕鱼豆腐 金黄色外表嘅豆腐,口感弹牙,蘸点日式芝麻酱更惹味。虽然只有两位店员,但两位都好好礼貌,见
沾面 $128
自家制黑豚叉烧拉面 $82
鳕鱼豆腐
金黄色外表嘅豆腐,口感弹牙,蘸点日式芝麻酱更惹味。
虽然只有两位店员,但两位都好好礼貌,见到我同朋友坐窗边都同贴心问下怕唔怕热;仙气拉面上台时仲提我哋要准备好相机,仲讲解做拉面嘅原因,热情但唔会太过份。见到仲有其他小食,决定下次试埋其他小食。
店内都有打卡位,唔好错过呀!