2019-01-01
呢间位于喺湾仔帝盛酒店入面嘅中菜馆,望落门面光鲜,好似好高级咁。入到去反而似返啲普通嘅中式酒家,装修比较旧,暗暗地。我哋六点左右就到咗,所以唔算好多人,但之后客人都慢慢开始多, 万事大概都有六、七成满。中菜馆入面环境清静,可以悠悠闲享受晚餐晚市供应小菜或火锅,我哋两个就拣选咗火锅火锅有唔同酱油配料拣,都算多。呢度既火锅好特别,可以拣选一人一锅。我哋想食唔同口味,所以叫咗每人一锅。分别叫咗酸菜猪骨汤同埋冬阴功汤等咗一阵个锅就已经上啦!冬阴公汤有啲惊喜, 细细锅用料充足有虾、青口,仲有菇。味道真系同出面泰式餐厅嘅冬阴功汤冇乜分别可以就咁饮。58蚊真系好抵! 酸菜猪骨锅就比较普通, 有酸菜味但汤底比较淡,唔算称得上好特别。两个人嗌咗几样嘢,食物卖相都几好。尤其是系牛颈脊手切牛颈脊(例牌)-以为好少,原来啲肉夹住咁摆,份量都好多!手切牛颈脊有牛,肥瘦分明, 食得出靓牛凤城水饺(半打)-大大只,入面啲虾都几新鲜炸鱼角都唔错,爽口弹牙淮山份量够多,爽口反而墨鱼丸就一般, 唔系好食𠮶只墨鱼丸。酒楼打边炉嘅质素都唔错,但系价钱就偏贵。
火锅有唔同酱油配料拣,都算多。
两个人嗌咗几样嘢,食物卖相都几好。尤其是系牛颈脊
凤城水饺(半打)-大大只,入面啲虾都几新鲜
炸鱼角都唔错,爽口弹牙
淮山份量够多,爽口
反而墨鱼丸就一般, 唔系好食𠮶只墨鱼丸。
酒楼打边炉嘅质素都唔错,但系价钱就偏贵。