2022-06-08
位于上环苏杭街有幢Akvo酒店, 有间日本料理竟然有出lunch set, 仲要有多达10款拣, 包括沙律, 前菜, 汤, 饭, 饮品够哂丰富.🍱沿餐厅专属楼梯拾级而上到1楼, 餐厅环境非常之宁静, 设高枱(bar)同正常餐枱, 好适合同朋友黎饮野sake🍶食野倾计, 藏身酒店入面多一份隐世feel添, 原来balcony都有几张高枱🍻🍾.🍱一口和牛粒定食两个人嗌2个set开心share: li个一口牛好惊喜, 每粒都煎到闪令令, 配上大块蒜片, 夹起已经感觉到佢嘅腍身, 一口就系, 入口都唔使点咬, 充满住和牛本身嘅油香,完全唔使牙力好好味. 净系放食物个靓靓碟已经令人食指大动啦📸.🍱日式鳗鱼饭Ohhhh条鳗鱼可以覆盖到个传统日式鳗鱼饭嘅盒ga, 唔止大块, 仲好厚肉, 烧得恰到好处, 所以每一口都软熟, 鳗鱼汁劲好味(真正高汁🤭), 配珍珠米perfect. 🫖主食以外嘅前菜, 沙律, 汤都系用心之作👍餐饮柚子蜜好饮😋🍻Li度嘅Draft Beer系来自日本🇯🇵SUNTORY PREMIUM劲高质, 识饮一定知li只由日本坐飞机黎嘅Draft Beer特别高质, HAPPY HOU
一口和牛粒定食
一口和牛粒定食
🫖
主食以外嘅前菜, 沙律, 汤都系用心之作👍餐饮柚子蜜好饮😋
🍻
Li度嘅Draft Beer系来自日本🇯🇵SUNTORY PREMIUM劲高质, 识饮一定知li只由日本坐飞机黎嘅Draft Beer特别高质, HAPPY HOUR买一送一呀📣📣📣.
🍺
见到menu好几款啤酒好特别, 唔同方法酿造各有特色各有口感, 如果夜晚黎HAPPY HOUR或者晚餐除左SAKE之外仲有咁多款特别嘅啤酒拣架🤩. 我推介”赤米”既有SAKE同麦芽清香, 仲带有点士多啤梨嘅果香啱哂女仔饮❤️, 饮左酒记得唔好揸车啊🚗.