2021-09-13
环境第一次黎Alva,见沙田唔多有户外brunch同tea嘅餐厅,所以拣左呢间。一入大堂左手面就系餐厅,同酒店装修一样,都系现代风,落地大玻璃,充足的阳光,完全脱离隔离一堆工厂大厦嘅氛围。餐厅环境舒适,十分适合食brunch顺便同友人吹水谈心,同友人1点食到3点,预先有booking唔洗等位。服务坐室内,可能过左酒店住客食早餐高峰时段,staff反应都快,服务有酒店水平。食物大约等左20分钟左右,假日lunch hour唔赶急,一边吹水一边等都算写意。食物质素healthy breakfast ($138) - 有omelette,煎三文鱼,牛油果,芦笋,大啡菇,小麦包同沙律。总括黎讲每样野正常发挥,特别系煎三文鱼不会过熟有口感。之前见过食评讲食物温度,温度方面的确可以再热一d。慢煮羊膝 ($138) - 本身个羊质素唔错,整体好食,烧肉汁味道都夹,不过稍微嫌削。薯条配菜正常发挥。sea salt caramel cake - 本身海盐同焦糖嘅配搭就系增加口感层次,同时带出咸甜适中嘅味道。呢个cake味道浓郁富层次,就系连本身食得甜嘅我都觉得略略甜左d。hot coffee (+$10
食物质素
hot coffee (+$10) - 咖啡唔错,香醇够滑。如果下午茶黎食cake饮咖啡相信系一个不错的选择。