2019-08-30 228 浏览
表姐话带我去个好地方食小菜,叫我喺佢公司楼下等,以为同我去大排档,点知同我去酒店商场㖞!?行到入去,嗯,觉得好有气派呀!天花嘅紫蓝色灯饰,形成一个星河咁,好靓🔆前菜加入白木耳好特色,视觉上靓好多,酸爽口感味道好开胃~🔆金银菜煲白肺汤 - 猪肺难洗好多人都知,所以自己好少煲呢种汤。表姐就系专登叫呢个汤黎滋润下~最估唔到系佢地细心到𢳂埋d汤渣另上碟,配埋豉油,一d都唔浪费,而且真系连汤渣都好食架!🔆拔丝菠萝🍍咕噜肉 - 摆盘唔错,特意用半个菠萝做装饰。特别嘅系拔丝令到咕噜肉嘅脆更明显,外脆内软腍嘅感觉更突出。甜味较平时食嘅咕噜肉重,但唔会太滞腻,系另一个咕噜肉感觉。🔆冰烧三层肉 - 一层一层嘅肥瘦肉好均匀,烧肉上枱仲系热,个皮香脆得食薯片咁。夸张到表姐坐隔离都听到。🔆金银蛋浸苋菜 - 上汤浸住嫩口苋菜,皮蛋鸡蛋花,除左好香皮蛋味,竟然仲有蛋香味,唔错!我同表姐讲:「论环境服务食物质素,又近马铁,CP几高㖞,又靓又有气派。」表姐就话:「系呀,我几个月后呢度摆酒,记得做人情啦!」。。。。。。

黑白木耳
🔆前菜加入白木耳好特色,视觉上靓好多,酸爽口感味道好开胃

金银菜煲白肺汤
拔丝菠萝咕噜肉