2019-03-27
天气潮湿谂起去食火锅。 港式火锅以外 就想到台式嘅火锅。近近哋就喺将军澳区里面智选假日酒店有间台式养生锅。装修古色古香, 仲有不少独立房间供私人聚会。唔会大肆宣传不过去到门口见到七点前现金结帐竟有半价, 真系将军澳区居民的大好消息。台式养生嘅火锅汤底, 样样都想试。。最后拣咗酸菜白肉锅并宁神养生锅$168追加的酸菜白肉~ free 架真系冇拣错两个锅底都各有特色。 酸菜白肉锅一向都系我嘅至爱, 汤底用猪骨淆制, 亮点系𠮶啲酸菜够爽脆够酸, 令你越食越开胃, 煮极都系咁爽。 白肉薄切更加系又爽又弹, 咬落一啲肥油都冇, 唔系五花腩渌完嚡飒飒冇哂味果种, 更加唔好以为系汤渣, 因为渌完之后行咸咸哋有种腊肉嘅香。 店家更提供多一碟( 免费追加) 酸菜白肉畀你自行添加。 汤底里面仲有大量嘅水晶粉,真系剩食呢个都满足晒!养生锅亦落足材料。 有半只乌鸡和半个鱼头。 用天麻,党参,杞子,圆肉红枣, 药材味十足, 我最喜欢药材味嘅炖汤, 平时冇咩机会煲, 今次饮返够本。 只乌鸡肉质就比较韧, 你系食唔到佢啲肉。 鱼头够大份,泡过油, 唔容易散。酱料区 唔似一般港式嘅 混酱材料。 有酸醋( 透明好似系食
天气潮湿谂起去食火锅。 港式火锅以外 就想到台式嘅火锅。
近近哋就喺将军澳区里面智选假日酒店有间台式养生锅。
装修古色古香, 仲有不少独立房间供私人聚会。
台式养生嘅火锅汤底, 样样都想试。。
最后拣咗酸菜白肉锅并宁神养生锅$168
追加的酸菜白肉~ free 架
酱料区 唔似一般港式嘅 混酱材料。 有酸醋( 透明好似系食油)和蒜蓉汁, 混合酱油之后比较特别。
鹅肝墨鱼丸
放了一小粒鹅肝, 咬落甘香。 主角墨鱼丸果真弹牙!
柠檬味有气果汁梳打$18
唔太特别不过樽装够汽, 酸酸地有的似C+嘅味道。
有机香茅茶$18
有淡淡香茅味, 唔会太甜, 味道比较特别。
屈臣氏柠檬梳打水$18
估唔到现成罐装都有调好嘅cocktail, 而且味道仲唔错,饮到淡淡 Lemongrass ,清新怡人。
自家制极品水饺 $42半份
非常巨型,馅料爆满, 包得好扎实, 所以渌完之后嘅材料都冇咩变腍,非常有口感, 尤其系木耳丝, 非常推介!
紫淮山面 $38, 已经煮熟放凉了, 稍为渌一吓, 又滑又爽, 健康美味。
想食牛胸爽可惜已经售罄,点了涮锅小羔羊肉片 $108。 唔会太膻, 肉质嫩滑, 配药材汤底好夹!
餐厅近窗边可以远眺将军澳区, 非常舒服, 遇啱可以 吃个早饭不妨约朋友来叹个养生火㶽~