2018-11-20
约了同朋友食饭,佢在佐敦返工,今晚带左我去逸东酒店食。哗! 以为佢咁好死请我食大餐,原来Eaton Hotel入面的地库有个food court😱😚等我仲空欢喜一场😂不过! 原来下面真系有好多好野食,行左一圈就拣左食越南河。讲设环境,呢度装修得几靓wow,坐得好舒服🤤但因为始终系food court又免左D加一呀剩,变相更抵食! 呢间Fuhn既越南🇻🇳类食种类都好多,有饭有檬有汤河🍜,价钱都好合理。我地两个都拣左汤河,叫埋饮品同小食都系200,good deal! 落左单唔驶5分钟就有野食了,可能平日的晚市相对地冇咁peak。哗,碗汤河🍲好大好大,唔只系汤多,真系材料同粉都好多,而且我地只系叫Regular,如果大既话应该够我地两个食!🤩我拣既生牛肉汤河,牛肉系生放既,见到d纹理都好新鲜,🐮落左汤一分钟左右都熟,食落又唔会太UN。河粉偏幼同薄,都系同一般食开既越南河类似。个汤底有淡淡鸡🐣味好清甜,同埋佢既配菜都好足同好鲜。好似D芽菜都好白净、涨卜卜既,我自己就习惯放汤食。加埋少少青柠🍋汁落去个鸡汤度,特别开胃同鲜甜wow,唔错。朋友的鸡丝🐥汤粉一样大碗,而且鸡丝份量比我D牛肉仲多! 我
朋友的鸡丝🐥汤粉一样大碗,而且鸡丝份量比我D牛肉仲多! 我试左两块,D鸡肉鲜嫩一D都唔鞋,但佢又唔多肥所以唔会食到成碗河都系油,good!
有样野可惜就系冇左 (唔知系而家冇左定系今日已卖哂)个牛油果奶昔,咁我就点左个白桃沙冰🍹。卖相都唔错,白桃🍑味好出,又唔会太多乳酸,比例刚好。我觉得食热汤配个冻饮就最醒神。朋友就点左柚子蜜~🍵🍊
另外叫汤河时加多左个小食,加22蚊可以有个炸虾饼🍤炸都好香同埋虾胶好弹牙,唯一可惜系份量有D细,如果可以再多两块或者每一块加大就更好😚😋