2008-09-16
好耐无黎过食野,记得之前(起码一年前)黎过,野食普通叫做过得去。今次去到睇餐牌,一份越式粉/捞檬加热饮只不过$30蚊,都叫经济实惠,点知上到去,格局同之前黎果阵完全唔同,一般港式茶记款,唔讲唔知系越南餐厅,一睇餐牌,写住乜乜海鲜酒家集团,就知咩事,唔怪得个个waiter都系酒楼部长既feel。更加唔似越南餐厅既原因系,餐牌入面越南野食唔算多,但铁板扒餐则随处可见,更有南乳鸡,小炒王供应,如果想食正宗越南菜,未免失望而回。叫了一个猪颈肉捞檬及生牛河,饮品一般茶记水准,生牛河份量颇足,无论牛肉同河粉均能满足一般食量之人,可惜牛肉太厚且鞋而无肉味,汤底太清令河粉更觉淡口。至于捞檬,酸甜汁既味道唔够,落多多都系唔够开胃,猪颈肉普通。餐厅环境卫生一般,台底好似有小昆虫咬咁,即使系卡位,我地都无坐得好耐,至于附送既茶水,只有茶色而无茶味,味道怪怪的,都系用来洗野算啦...如果不求味道,不计环境,都ok既,但$30蚊,附近地区应有更好选择