2023-07-02
间唔中就会好想食茶记,所以个日就去咗长沙湾呢间新华茶餐厅,除咗想试佢个特餐之外,仲好想试佢个驰名酥皮蛋挞🥧🔥😍沙嗲牛肉面配多士加火腿奄列 $48平时最钟意就系食特餐,因为又有面又有蛋又有包,一个餐就叫到成枱都系野食🤣呢度嘅沙嗲牛腌得好入味肉质好淋,但又唔会太咸,公仔面煮得啱啱好,仲系好弹牙🍜火腿奄列夹系多士入面食,简简单单已经好好食🤤干炒牛河 $53一上枱我吓亲,因为劲大碟👀唔好睇佢细细间茶餐厅,炒嘅牛河我觉得绝对唔输大酒楼,镬气十足,牛肉片好淋,河粉依然有Q弹爽口嘅口感,一个字:正😋酥皮蛋挞 $9 / 个食完正餐又点少得重头戏 - 酥皮蛋挞🥧 现场食嘅蛋挞热辣辣,而且劲大个,完全冇偷工减料,外皮好松脆,入面嘅蛋酱好滑😛我本身食蛋挞系曲奇皮派嘅,不过呢度间嘅酥皮蛋挞系好食到我都会再嚟encore😎.如果经过长沙湾,建议各位可以去买个酥皮蛋挞当下午茶,一定有惊喜💗
沙嗲牛肉面配多士加火腿奄列 $48
干炒牛河 $53