2011-05-02
之前,去完花墟买花,见到 <上野酵素面包生活馆> 即将开张,令我十分期待! 喺3月16日,去完旺角个客度,搭巴士经过呢度,已经开张。一于揾日嚟帮衬!通常新开嘅食肆饼店等,必定多人到水泄不通!可想而知,我哋香港人对试新嘢嘅冒险精神相当高呢?!店子招牌以为人熟悉嘅四叶草作 Logo,令人容易留下印象! 加上店名特别长,就算唔记得店名,都可以认住个 Logo 嘛!根据报纸资料,面包以酵素代替坊间做面包用嘅添加剂,能把淀粉质分解,将其转化成脂肪的机会减低,而且含有丰富的益生菌,有助保持肠脏健康。走入去,以白色及青色简约装潢,配合四叶草及树图案,真生息不少!售卖素食包为主,各具特色,大多数由 $10 起,价钱颇贵! 另有台湾酥饼,例如:凤梨酥、抺茶酥、芋头酥、乌梅酥等。面包比较连锁面包店仲要贵,却吸引到不少食客帮衬,相信有其成功之道。据知上野有一位 80 后面包师傅,曾经历一场巨变,遇到无情大火,死里逃生;有幸生存,使他积极做人,还抱住一个理想!他要成立一个企业,凭著他这份信念,希望他有朝一日可以成功!努力呀!面包款式繁多,顿时眼花撩乱! 我拣咗两个几难记得面包名嘅面包!"养身欧
养身欧克 $13
养身欧克外表粗糙!骤眼看好似一只凉鞋! 有点趣怪!包质看似死实! 用刀切开,并非如是!包质密度高,只欠缺一点松软!带点烟韧!白色包面混入黑芝麻、小麦,味道微咸;黄色包身带微甜,混入含有维他命 E 嘅坚果类:葵花籽,可增加咬口! 杞子 & 提子干略带微甜,况且,杞子有明目、滋补肝肾之效。呢个包选用棕榈油,较为健康!食完够饱肚!确实系个健康包!一试无妨!
听个名就知系咖啡包! 因为蓝山出名出产咖啡。由面包架,一夹上面包盘,散发浓烈咖啡香!Wow! 未食已经口水流嘞! 卖相几靓! 啡色包面用黄色糖浆围圈,洒上咖啡豆,最顶加上好几粒白糖。颜色配搭夺目!一咬开,咖啡味道浓郁!啡色包身质感松软! 食到中间,原来有栗子蓉馅,份量尚可。惊喜! 甜中略带苦嘅咖啡味跟甜甜地嘅栗子味,相当匹配! 令味道提升!