2016-10-23
继半年前食过烤鱼之后,母亲大人食过返寻味,叫我带佢再试下其他款既烤鱼,我又上全能既Openrice大神睇到旺角西洋菜街有间上想既汀汀活烤鱼,book定位去食。去到餐厅所在既大厦,排晒长龙搭lift,上面都几多食肆,排左10分钟左右先入到lift。一出lift口已经闻到超浓烈既麻辣香味,入左去都未算满,我地拣左个梳化位坐底,因为迟几日就要去全家烧野食,我地就叫左个唔辣既烤鱼,无咁热气,再叫d麻辣小食过下口瘾。烤𫠐鱼(全条) $248烤鱼方面有3款拣,多宝鱼,桂花鱼同𫠐鱼,因为我唔系好识食鱼骨,所以拣左比较少骨既𫠐鱼。汤底无论辣定唔辣都有好多选择,之前系上海食过酸菜都几正,所以今次推介妈妈试下。上台时见到鱼身已经大致上分开左肉同骨,仲搽满胡椒籽然等等既调味料,上面仲有好多我最爱既清热芫茜😍煲10分钟就可以食啦,鱼肉好滑好入味,而且真系无骨,我最中意就系连汤一齐食,酸汤令鱼肉显得更加甜,压一压就一丝丝咁分开,非常滑溜,酸菜亦够份量,咬落爽脆,酸得黎开胃又带d甜味。凉拌莴荀 $32莴荀好清甜,个汁似炸酱既味道,酸酸甜甜,睇落似辣但其实一d都唔辣,但就比较油左d,减左小小分。口水鸡 $4242蚊
去到餐厅所在既大厦,排晒长龙搭lift,上面都几多食肆,排左10分钟左右先入到lift。 一出lift口已经闻到超浓烈既麻辣香味,入左去都未算满,我地拣左个梳化位坐底,因为迟几日就要去全家烧野食,我地就叫左个唔辣既烤鱼,无咁热气,再叫d麻辣小食过下口瘾。
烤𫠐鱼(全条) $248 烤鱼方面有3款拣,多宝鱼,桂花鱼同𫠐鱼,因为我唔系好识食鱼骨,所以拣左比较少骨既𫠐鱼。汤底无论辣定唔辣都有好多选择,之前系上海食过酸菜都几正,所以今次推介妈妈试下。上台时见到鱼身已经大致上分开左肉同骨,仲搽满胡椒籽然等等既调味料,上面仲有好多我最爱既清热芫茜😍
凉拌莴荀 $32 莴荀好清甜,个汁似炸酱既味道,酸酸甜甜,睇落似辣但其实一d都唔辣,但就比较油左d,减左小小分。
口水鸡 $42 42蚊黎讲真系几大碟,调味一d都唔吝啬,比预期中无咁麻辣,食几旧都唔洗饮水,鸡皮都几簿,感觉唔肥腻。
椒盐一口豆腐 $42 呢个𩠌好好食又好抵食,首先面头有好多马拉盏,好香,已经令人胃口大增,炸得又香又脆,豆腐炸浆好够薄,入面既豆腐滑到山水豆腐咁,同出面既炸浆系2种层次,但2者又痴得好好无话分开左咁,炸得好成功👍🏻
2人食左470蚊,全条烤鱼加3个份量唔少既小菜,抵!