2012-08-07
记得2年前..同另一半去红磡区~试过一间烤鱼店佢一直都好回味..仲讲左好多次话想再食烤鱼~反正见本区有一间"八一番巴蜀烤鱼店"~依晚就同佢去试下呢^^食店分成2层~我地安排坐下层~座位唔算多+要搭台而服务就可以话..真系完全无既(无笑容+"踢一踢..郁一郁") 共有七款"烤鱼"选择(麻辣,香辣,剁椒,豆豉,泡椒,酸菜,鲜茄~除左"烤鱼"..仲有"辣鸡"及"德国猪手")而份量有3款选择(全鱼$242, 大边$165, 细边$132)..我地拣"酸菜+大边"(啤酒x3支)另加"配菜全份($22)"(大豆芽,秀珍菇,金针菇,唐芹,洋葱)(白饭$8/个) 配菜既菇类唔系好多"酸菜味烤鱼"..原来完全无辣椒~而酸菜淡口冇味烤鱼肉新鲜~肉质都ok..不过就比较多细骨..汤底都唔够味我地要求加辣~店员话有"麻辣/香辣"..我地点"香辣($15)"份量比预期多..香辣味好够辣度~完全不会涉及有麻辣味全碗辣椒加入"烤鱼"半滚半食..越食越辣除左烤鱼..仲有18款配料(+$)~可以加入灼食另一半点"鱼咀"..我话完全无肉食~真系点菜好过呢整体食物属普通~连主打"酸菜"..竟然会完全无味的
佢一直都好回味..仲讲左好多次话想再食烤鱼~反正见本区
有一间"八一番巴蜀烤鱼店"~依晚就同佢去试下呢^^
食店分成2层~我地安排坐下层~座位唔算多+要搭台
而份量有3款选择(全鱼$242, 大边$165, 细边$132)..我地拣"酸菜+大边"(啤酒x3支) 另加"配菜全份($22)"(大豆芽,秀珍菇,金针菇,唐芹,洋葱)(白饭$8/个) 配菜既菇类唔系好多 "酸菜味烤鱼"..原来完全无辣椒~而酸菜淡口冇味
烤鱼肉新鲜~肉质都ok..不过就比较多细骨..汤底都唔够味 我地要求加辣~店员话有"麻辣/香辣"..我地点"香辣($15)" 份量比预期多..香辣味好够辣度~完全不会涉及有麻辣味
全碗辣椒加入"烤鱼"半滚半食..越食越辣 除左烤鱼..仲有18款配料(+$)~可以加入灼食
另一半点"鱼咀"..我话完全无肉食~真系点菜好过呢 整体食物属普通~连主打"酸菜"..竟然会完全无味的