2021-11-03
听日放假,咁今晚梗系去揾好野食,呢间酸菜鱼火锅嘅鱼川居系朋友介绍,位于观塘工厦里面,北角搭船行过黎好快,去观塘地铁站又快捷方便,位置唔错!我地点了酸菜鱼火锅餐($198/位),配料包埋有鱼片、自选海鲜、时令海鲜、肉类同蔬果,系个List度选了几款喜欢吃的海鲜同配料。首先黎左鱼片,可以见到鱼片排得好靓,色泽唔错,应该几新鲜,试试个味道,真系几好食,爽口嫩滑,而且系无骨架!正,岩哂我,配埋个酸菜汤底真系一流,又冇腥味! 至于海鲜,我地点左鲍鱼、蛏子、虾、大蚬、广岛蚝同花蟹,全部都好鲜味,好味道,特别喜欢个蛏子,口感好好,其他配料我地点左肥牛、鸭血、猪肚、花胶、菜,全部都几好食。酸菜鱼平时都会食到,但酸菜鱼汤打边炉系第一次,原来系咁夹,呢间火锅店值得一来再来❤️,下次要带家人来试试。