2022-10-08
十三姨酸菜鱼 - 红磡今次去到红磡置富都会揾个餐厅食个午餐,于是简左一间叫「十三姨酸菜鱼」,虽然睇个名就个最出名既就系食酸菜鱼,但见到menu有个叫「最辛组合麻辣米线」比佢吸引左,所以最后叫左个米线食。最辛组合麻辣米线(鸭血、芝士肠、牛丸、猪腩肉、猪大肠、鲜腐竹)$58辣度:小辣醒胃酸梅汤(午/晩市套餐免费加配)话说呢碗米线既𩠌都几多几足料,不过鸭血完全唔入味,我估应该系用清水白烚,所以呢点需要改善一下。至于,其他材料味道一般正正常常吧,但需要特别称赞一下佢嘅猪大肠,非常香口,虽然不是炸的猪大肠,但味道很好。米线硬度偏淋不够弹牙。至于,酸梅汤比较甜,酸梅的味道不是非常突出。不过夏天黎讲酸酸地都醒胃醒神,如果有得加几粒冰效果更爽。
辣度:小辣
醒胃酸梅汤(午/晩市套餐免费加配)