2023-07-09
作为川菜爱好者,我同朋友会周围寻觅唔同嘅川菜馆,今日觅食觅到呢间位于太子同深水埗之间嘅川大哥。 餐厅唔算好大间,但座位都几阔落。尖椒皮蛋($39)皮蛋切成八小块,一口一啖,辣度唔算太辣,容易入口,作为开胃前菜颇为适合。黄金酸菜鱼锅(小) ($198)/ 小辣 / 鲷鱼片 虽然拣咗小份,但呢个小份份量都好多,个锅非常大。有别于其他酸菜鱼,佢系火锅形式嘅酸菜鱼,放喺枱上嘅电磁炉边滚边食,更加热辣辣。喺生鱼片同鲷鱼片之间,拣左鲷鱼片,鱼既份量好多,鱼质非常有惊喜,非常之爽脆弹牙,鱼肉一啲都唔霉,真系好爽口。除咗酸菜鱼嘅标配酸菜同芽菜外,呢间嘅酸菜鱼入面仲有娃娃菜,而且啲娃娃菜都好甜。美中不足系我觉得汤底嘅酸度唔够,酸菜有啲淡,如果再酸啲就会更好味。蒜香茄子($39)蒜香茄子自从食过一次之后就令人不停想encore,呢间嘅蒜香茄子好大份,茄子既size仲大过块面,系茄子上面铺满大量嘅蒜蓉同少少辣椒,蒜味十足,非常之惹味,用黎配饭一绝。餐厅有两个超抵食嘅串烧组合,分别系$109同$149,分别都有12串,其实叫串烧组合会抵食啲,但我哋想拣自己钟意嘅,所以就散叫左,叫咗几串辣几串唔辣,餐厅亦将之分
尖椒皮蛋($39)
黄金酸菜鱼锅(小) ($198)/ 小辣 / 鲷鱼片
蒜香茄子($39)
餐厅有两个超抵食嘅串烧组合,分别系$109同$149,分别都有12串,其实叫串烧组合会抵食啲,但我哋想拣自己钟意嘅,所以就散叫左,叫咗几串辣几串唔辣,餐厅亦将之分成两碟送上。
全部串烧都系满满嘅孜然粉,但并唔咸。
鸡中翼(2串)($35)
鸡软骨(2串)($18)
鸡肾串(2串)($18)
墨鱼头须(2串)(35)
份量最多亦系最贵既串烧,墨鱼头须好厚实亦好有口感嚼劲。
黑豚五花腩(2串)($29)
五花腩肥瘦相隔,脂肪比例均匀,而且几香口入味。