2018-05-09 1433 浏览
出街做嘢,去到西营盘𠮶头,当然对于一个九龙人嚟讲好陌生喇,于是放工后要揾附近嘅地胆朋友揾食,不过都成8点半,唔太想特别周围行睇下附近有咩食嘅情况下,入咗嚟都算隐蔽嘅一碗小面自问个人好少食川菜,因为唔系特别食得好辛辣嘅朋友,所以对川菜无咩研究,但睇过佢地个推介餐牌之后,其实有几款面食都吸引,最终千选万拣之下拣左酸菜鱼面哈哈,个面嚟到同餐牌个图都似,size其实几大碗,讲返个味道,鱼片好滑,虽然好多碎骨,要好小心食,至于酸菜味亦吸收咗晌鱼入面,汤底亦好足味,我转咗个面做红薯粉后感觉好吸到汤嘅味,而且个面唔太硬,like it, 每一啖入口都有酸菜味,very nice 👍🏻 另外仲叫左一碟炒土豆丝,个人成日觉得呢碟小食煮有一定难度,先系刀工好紧要,要切得好细,同埋炒嘅时候要确保入口时爽口,唔可以过火同要入味,好考炒嘅师夫手势,不过呢间小店整得好好,爽口入味,令到碟嘢好快就清晒P.s 个人好like呢一只小碗,黄色令人感觉好靓好醒神

P.s 个人好like呢一只小碗,黄色令人感觉好靓好醒神
2018-04-28