2021-01-12
天寒地冻谂住食啲嘢先去见客,刚好见到呢间应该新开的「大饺子」,地方简洁企理,啱哂!别以为净系得饺子,佢仲可以配面,更加估唔到佢有粥食!犹豫紧好唔好食碗粥暖下胃时,又见到佢个「特别推介」酸辣汤和蒜泥白肉,最后我就叫咗个A餐($55),有齐饺子和酸辣汤,再散叫蒜泥白肉($45)!饺子有韮菜猪肉、白菜猪肉、京芹猪肉和牛肉大葱可选,拣了韮菜猪肉和牛肉大葱(跟餐每只加$1),只只都胀卜卜,馅料好多,味道都唔错。酸辣汤十分大碗,果然足料,有肉碎、豆腐、红萝卜丝、葱、云耳、笋、猪红和猪大肠等配料,酸辣度刚刚好,饮完个人暖晒!蒜泥白肉的做法也很有心机,相比平时就咁一片片,佢系将片好嘅白肉用青瓜片卷起,食起上嚟样肉质的软和青瓜嘅爽口咁混合,增加层次感。而蒜泥再加上特制嘅复合酱料,带出强而浓既蒜蓉味及轻轻嘅辣度。