2019-09-01
今日同朋友去行街, 行行下都肚饿, 都想打边炉, 去到德福广场见到有牛阵, 顺便坐低兼医肚。 我哋见到牛阵有期间限定推出嘅冬阴功汤底,当然要嗌啦。呢个汤底嘅材料都几丰富,呢个泰式蔬菜拼盘入面有唔少嘅香草同蔬菜, 有通菜同埋青木瓜,仲可以按自己需要添加青柠同芫茜,调教酸度同埋香味。不过几特别嘅系,平时一般都会先煮汤底,但系今次就要先煎和牛油脂,同埋大虾,再加入汤底,令到成件事更加好味。至于呢个澳洲谷饲牛味道都唔错,唔会太肥, 而且都几嫩。豚肉结实有弹性又有肉味, 加埋冬阴功酸酸辣辣, 好味。除左有平时食牛阵都有嘅火锅配料之外,仲可以喺自取区到拎咖哩牛肉,同泰国小食, 炸鸡同埋虾片都系必食。尤其系个炸鸡,炸得好脆之余,仲一啲都唔油 ,仲有淡淡嘅香茅味, 正呀。同埋仲有得任饮泰国嘅象啤, 淡淡嘅小麦香清新爽口,同呢个酸酸辣辣嘅泰式火锅真系绝配。食到饱饱哋,仲可以食埋哈根大师嘅雪糕,满足埋个甜品胃,今餐每人都系二百零蚊,但系就食得咁丰富,都真系几开心。
至于呢个澳洲谷饲牛味道都唔错,唔会太肥, 而且都几嫩。
豚肉结实有弹性又有肉味, 加埋冬阴功酸酸辣辣, 好味。