2018-09-27
中秋节有得早放~返工嘅固然开心~所以相约同事食个lunch然后返公司等放工~呢间上年已经听同事讲佢有个cake桥士多啤梨西瓜蛋糕好好食~叫我有机会一定要嚟试下~咁就今日嚟试一试佢啦!呢间cafe个位置都几好揾,对住香港大学站出口~非常方便!佢个墙都系自己画嘅画~lunch去到好彩唔使等位就可以坐低~侍应比咗个menu我哋拣~都好多种类嘅嘢食~主要都系pasta类别嘅嘢~我本身想试下冬荫功意粉可惜已经卖晒~侍应就问我系咪可以食辣~我话当然可以啦~佢就提议我叫另一个辣味嘅意粉~香辣虎虾蚬肉烩意粉~咁我就话好啦~一于试下呢个~因为系set lunch,个餐系包一个汤,主菜同埋饮品嘅~首先上一个汤~就咁睇以为佢系罗宋汤或者普通蕃茄汤~我又钟意多口问一问系咩汤,侍应话系蕃茄蛋花汤~咁特别嘅~入口觉得有少少淡口,不过都有蕃茄味,加埋个蛋花,觉得成个口感滑咗~都几特别嘅一个汤~然后意粉来了~我成个人系惊叹个排碟!非常有心思嘅排法!估唔到一间小店,连display个意粉都咁用心~值得赞系佢连虾壳都剥埋~平时好多时候叫大虾意粉会系连虾壳上~个意粉真系意料之外咁好食,用蒜香,辣油去做个烩意粉嘅汁~非常惹味
因为系set lunch,个餐系包一个汤,主菜同埋饮品嘅~
首先上一个汤~
然后意粉来了~我成个人系惊叹个排碟!
个意粉真系意料之外咁好食,用蒜香,辣油去做个烩意粉嘅汁~非常惹味~虾煮到刚刚好,唔会太un,去咗壳嘅虾非常易入口~好啱懒惰如我嘅人食!而且蚬肉都非常鲜甜,无沙~呢个意粉可以话系色香味俱全~虽然呢个set lunch要百多元但系我觉得系十分之值得!
最后到今日嘅重点~士多啤梨西瓜蛋糕~
因为有点小贵,$62所以和同事分享试一下就好~个蛋糕有士多啤梨同埋食用花铺面~然后中间夹住忌廉,饼底同埋西瓜~成个配搭好微妙,食落口,忌廉口感比较似芝士~士多啤梨加西瓜都好甜,食落觉得非常fresh,成个蛋糕唔会觉得有滞嘅感觉!咁精致嘅蛋糕系真系值得一试嘅~而且佢仲有磅装士多啤梨西瓜蛋糕买~同朋友庆祝生日可以试下呢