2022-02-09
今日下昼去咗深水埗既醉药鸡,谂住食返个鸡汤米线暖下胃。午餐时段好彩唔使排队,餐厅入面位置不多同座位较迫,想食记得预早少少黎。呢度最出名系砂锅生滚面,有翅、云吞、胡椒猪肚各类选择搭配鸡件同砂锅原煲上,可以保持住鸡汤同面底够热,另外都仲有冷盘同凉拌面等。今次嗌咗砂锅鸡汤翅、砂锅胡椒猪肚鸡同醉乳鸽。汤底方面,店家声称系无添加味精,饮落鸡味好浓郁,可以饮多两啖。胡椒猪肚鸡汤就好香好啱配面食,胡椒既辣味唔会太抢,猪肚都够淋,我自己就比较钟意胡椒猪肚汤底,层次会丰富啲。鸡肉方面两锅都系跟鸡胸同翼既位置,肉质都算嫩滑。面底可以拣米线、米粉、粉丝、刀削面、白饭、银针粉、赖粉,选择多到晕,今次就拣咗有口感既刀削面。最有惊喜系佢个醉乳鸽,酒味好香好香,入口乳鸽个肉质好软好滑,好似食肝甘,非常推介。